Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2102 Marianne og Andreas Holmen - Utbedring av el. anlegg ved Øvre Vilberg gård

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til utbedring av elektrisk anlegg ved Øvre Vilberg Gård

Øvre Vilberg gård er en markant eiendom på Romerike. Fra middelalderen og frem til 1700-tallet var gården kirkegods. Fra ca. 1687 og i ca. 100 år fungerte Vilberg som sorenskrivergård for Nedre Romerike. I 1723 ble gården solgt til private.

Den siste embetsmannen på Vilberg, Ove Wangensteen, bygget omkring år 1771 den store spesielle hovedbygningen på gården.

Rundt år 1800 var det pikeskole for det øvre samfunnslag i den store hovedbygningen, som ble fredet av Riksantikvaren i 1924.

Dagens eiere kjøpte gården på det åpne markedet i 2009. Det var, og er fremdeles, et stor etterslep på vedlikeholdet av den store bygningsmassen. Sidebygningene og vognskjulet er allerede satt i stand, og den store tømmerlåven er under restaurering nå.

Hovedbygningen er også under istandsetting, og alle vinduene er restaurert av gårdens egne folk. I inneværende år skal utvendig kledning utbedres og males.

Det elektriske anlegget i den fredede hovedbygningen stammer fra 1940-tallet, og i kjelleren er det rester etter et eldre anlegg, trolig fra 1915-1925.

Det er av Elrevisjon AS foretatt en tilstandsvurdering. De har lang erfaring med gamle el.anlegg i fredede og verneverdige bygninger. Konklusjonen er at anlegget er brannfarlig og at alt av kabler og punkter må byttes/utbedres.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss