Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2104 Stiftelsen Vigsnes Grubeområde - Brannsikring av Administrasjonsbygget Visnes

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 300.000 til brannsikring av Administrasjonsbygget på Visnes

Den «Belgisk-Franske» perioden på Visnes blir regnet som storhetstiden, og varte i 30 år. I 1865 ble grunnlaget lagt for det som skulle bli et industrisamfunn med mer enn 3000 innbyggere. Imidlertid, i 1895 var grunnlaget for videre drift i gruvene borte, og Visnes-samfunnet gikk på mange måter i oppløsning. I 1899 begynte man med forsøksdrift ved Rødklev grube, og en ny tid begynte på Visnes. Gruven var ikke så gavmild som den gamle, men den la grunnlaget for en drift som varte i mer enn dobbelt så mange år. I 1971 ble Visnes Kobberverk slått konkurs og det ble satt punktum for industrieventyret.

Etter konkursen av kobberverket på Visnes i 1895, ble mange av husene på Visnes demontert og flyttet til andre plasser. I dag er det kun noen få bygninger igjen fra storhetstiden
Stiftelsen Vigsnes Grubeområde forvalter i dag størstedelen av området. Her har de ansvaret for flere historisk viktige bygninger, anlegg/anleggsutstyr samt et gruvemuseum. Stiftelsen driver virksomheten på dugnad og har i mange år jobbet hardt med å ta vare på området og for å få historien frem i lyset.

Selve gruveområdet er lite endret og gir et nesten komplett bilde av dette samfunnet og denne fantastiske 100 års perioden i norsk bergverkshistorie.
Manglende økonomisk støtte til drift og vedlikehold de senere årene har medført til at forfallet har eskalert og både uteanlegg og bygninger har et akutt behov for større reparasjoner, tiltak som Stiftelsen ikke kan klare alene.

Stiftelsen har utarbeidet en tiltaksplan der de enkelte skadene er beskrevet med utbedringsforslag og prisoverslag.

Administrasjonsbygget på Visnes er definitivt det viktigste bygget her.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss