Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2137 Moens Trebåtbyggeri AS - Brannsikring av arkivskap

fikk på styremøte 5. juni 2014 i Stiftelsen UNI kr. 91.000 til brannsikring av arkivskap for verdifulle arkiv etter båtbyggeriene på Moen

Gjennom 100 års aktivitet i båtbuene er anslagsvis 1.200 båter og fartøyer blitt skapt. Dette har gjort Moen og Risør til begreper kysten rundt.

Riksantikvarens liste over verneverdige fartøyer er sterkt preget av Moen-båter og båtbuene på Moen er kulturminner av stor nasjonal verdi. Anleggene er i fredningsklasse og har blitt sikret gjennom omfattende bygningsverntiltak støttet av Riksantikvaren, Kulturminnefondet, Aust-Agder fylkeskommune, Risør kommune, Sparebanken Sør og Stiftelsen Uni.

I 2011 ble kulturhistoriker Torstein Arisholm engasjert som konsulent for å gi råd om hvordan arkivmaterialet etter båtbyggeriene best kan bevares for ettertiden til formidling og utvikling av aktiviteter på Moen. Arisholm konkluderte med at det beste vil være å samle arkivene lokalt i et egnet bygg som tilfredsstiller dagens krav til arkiv.

Det har vært en lang prosess å få arkiveierne til å se verdien av å samle, sikre og gjøre arkivene etter båtbyggeriene på Moen tilgjengelige. Arkivene er i privat eie og det er et sterkt eierskap til historien, med en fast motvilje til deponering av arkivene til Aust-Agder Kulturhistoriske senter i Arendal, som kanskje ville være mest naturlig for et slikt omfattende arkiv. Det er derfor viktig å understreke at forutsetningene for arkiveierne er lokal oppbevaring av arkivene. Alternativet er en videreføring av dagens oppbevaring, uten tilgang for publikum, og under kritiske arkivforhold som i verste fall fører til tap av arkivmaterialet.

Arkivene etter båtbyggeriene er i privat eie og fordelt på fem ulike adresser. Som et resultat av utviklingsprosjektet ”Båtbyggeriene på Moen”, har det nå lykkes å samle disse arkivene.

I samarbeid med Risør kommune og Aust-Agder Kulturhistoriske senter(AAKS) bygges det opp et helårs formidlingstilbud ved Båtbyggeriene på Moen hvor arkivene vil få en sentral posisjon.

Båtbyggeriene på Moen er Risørs viktigste kulturminne i tillegg til trehusbebyggelsen i sentrum. Risør kommune har lagt ned sitt gjenstandsmuseum og ønsker at Båtbyggeriene på Moen skal bygge opp kommunens museumssatsning for den maritime kulturarven. Arkiv og formidlingsplanene passer godt med kommuneplanen og har bred politisk støtte.

Arkivene vil bli samlet i båthuset til Em. Moen der det tilrettelegges for arkivrom. Det nye arkivrommet vil tilfredsstille krav om temperatur og lufttemperatur, men ikke krav til brannsikkerhet. Det er derfor svært viktig at arkivet blir sikret i brannsikre skap av beste sort.

Hele budsjettet er på kr. 469.500. Risør kommune har bevilget kr. 200.000 og det søkes om kr. 100.000 fra Oslo Maritime Stiftelsen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss