Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2139 Marit Strøm - Restaurering av tak på våningshuset på Låke

fikk på styremøte 5. juni 2014 i Stiftelsen UNI kr. 75.000 til restaurering av piper og tak

Ullensaker kommune gir bl.a. følgende kulturminnefaglig uttalelse vedr. våningshus Låke:

Våningshuset på Låke (SEFRAK 235‐401‐035) er datert til 1811/12 og inngår i et helhetlig tunområde. Tunordningen er relativet uregelmessig men tunene ligger adskilt med våningshusene i sentrum. Her er komplette gårdstun med tradisjonellbebyggelse med hus for ulike formål. Våningshuset og sidebygningen har i særlig grad bevart preg av høy alder og våningshuset har sjelden grad av autentisitet.

Utvendig panel og vinduer ble skiftet i forbindelse med OSL sitt program for støyisolering, utover dette er huset nær opprinnelig. Det er et laftet midtgangs hus i to etasjer, som står på en natursteins-mur.

Våningshuset på Låke er avsatt som kulturminne med høy verneverdi i Ullensakers kommunedelplan for kulturminner (B1) vedtatt i 2008. Verneklasse B1 innebærer at objektet skal vurderes til spesialområde bevaring: «skal vurderes regulert til arealbruksformål spesialområde bevaring etter Plan‐ og bygningslovens § 25.6 ved fare for endring i arealplan, melding om byggesak, ved sterkt forfall, eller om det skjer noe ved eller med kulturminnet som kan true kulturminneverdier».

Tunområdet på Låke har særlig godt bevarte hus typisk for større gårdsbruk i øvre sosiale sjikt på Romerike i Akershus. Bebyggelsen viser byggeskikk fra ulike perioder og gir et bilde av bygningshistorisk utvikling. Våningshuset viser et eldre sjikt byggeskikk enn vanlig i dag og skiller seg ut med særlig høy autentisitet. Dobbelttunet hvor Låke‐huset inngår har lange tradisjoner i gårdslandskapet og gir sammen med fornminner i området, kulturminnebildet en stor tidsdybde.

At det nå søkes om en restaurering av tak og piper med tilbakeføring til opprinnelig tegltekking ansees som positivt. Arbeidene vurderes som ikke veldig omfattende, men det vil være viktig for huset at dette gjøres nå.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss