Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2149 Heidal Hotel AS - Brannvarslingsanlegg

fikk på styremøte 5. juni 2014 i Stiftelsen UNI kr. 75.000 til brannvarslingsanlegg ved Heidal Hotel

Thomas og Diana Stebergløkken overtok eiendommen i 2013, og bor og driver gård på den andre sida av elven Sjoa. I tillegg til dyrehold, foredler de kjøtt av elg, storfe og lam. Produkta blir for en stor del solgt på messer som Bondens Marked i Oslo.

Thomas arbeidet på Heidal Hotel, også kalt «pensj» i ungdomsåra, og husker all liv og røre som utspant seg der. De har derfor et ønske om å skape nytt liv i den særmerkte bygningen, ta vare på den og samtidig kunne utvikla egen drift lokalt.

Heidal Hotel ble bygget i 1900 men har ingen formell verneverdi.
En tilstandsrapport fra Gudbrandsdalsmusea uttaler bl.a.:

Heidal Hotel ble bygd og tatt i bruk i 1900. Arkitektur og byggeskikk framstår som typisk for denne tida. I Gudbrandsdalen finnes noen tilsvarende i sveitser-stil, men denne er gjennomført og lite forandra. Hotellet er ett av overnattingstedene som ble bygd i Norge på den tiden da fjell turismen skjøt fart. Veiene var av en heilt annen standard og det måtte til flere hvilepunkt på reisen til fjellheimen. Nederst i Heidalen var et strategisk sted for overnatting før siste etappe til Jotunheimen. I dag er veien over Valdresflya Nasjonal turistveg. Heidal Hotel, «pensj» på folkemunne, er viktig for bygda. Den særmerkte bygningen vil ingen helt slippe fra seg, og det har vært drift eller bodd folk i huset nesten kontinuerlig fra starten. Lokal verneverdi kan slås fast og også i tilgrensede kommuner og bygder er Pensj kjent, både som en livlig plass og er en sveitserbygning som lyser opp mellom ellers mørke og tunge lafta tun.

De siste årene har ikke bygningen blitt brukt til overnatting eller arrangement, kun som bolig. Det er nå et ønske å få tilbake den «gamle» atmosfæren, og man arbeider langsiktig med tilbakeføring så langt som mulig.
Oppland fylkeskommune uttaler bl.a. i en antikvarisk uttalelse:

Heidal Hotel er et godt eksempel på sveitserstil hotellene som ble bygget i Gudbrandsdalen og Valdres omkring 1900. Det ligger tett ved vegen, og er et viktig landemerke i Heidal. Samtidig er det godt bevart både i hovedform og overflater, i motsetning til mange andre liknende hoteller i regionen som er gått tapt eller er vesentlig endret med tilbygg, ombygginger og endring av vinduer og overflater. Dette er bakgrunnen for at Oppland Fylkeskommune den 12.9.2013 ga tilsagn om tilskudd på til strakstiltak på Heidal Hotel til tetting av tak, i påvente av en mer omfattende istandsetting. Fylkeskommune vurderer Heidal Hotel til å være et kulturminne med regional verneverdi, og istandsetting av bygningen vurderes derfor som viktig, da dette vil bidra til å bevare hotellet som et sjeldent godt bevart eksempel på sveitserstil hoteller fra årene omkring 1900.

Hotellet ble gjenåpnet i juni 2013, og 2. etg er nå i bruk med rom til overnatting, kjøkken, spisesal, og med resepsjon i første etasje.

Krav fra brannvesenet om nytt brannslokkingsanlegg medførte en stor ekstra kostnad ble installert i 2013. Nå står krav fra brannvesen om nytt varslingsanlegg høyt på prioriteringslista. Skifertaket er dårlig, og skulle vært tettet først, men kostnaden og ønske om å bruke kvalifiserte håndverkere, har utsatt dette. Terrassene, spesielt på gavl-veggene er i dårlig stand, og tiltak må gjøres. Skifertaket har mottatt støtte fra Oppland Fylkeskommune til strakstiltak i påvente av kvalifiserte håndverkere til en mer omfattende istandsetting.

http://heidalhotel.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss