Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2154 DNT Oslo og Omegn - Rehabilitering av Krækkja turisthytte

fikk på styremøte 5. juni 2014 i Stiftelsen UNI kr. 300.000 til brannteknisk oppgradering for Krækkja turisthytte

Krækkja var den første hytta på Hardangervidda da den ble åpnet i 1879. Hytta var også den første turistbedriften i Hol kommune. Krækkja ble først kalt Hallinghytta fordi den lå på Hallingdalsruta.

Krækkja er en av DNTs 498 hytter og eies og drives DNT Oslo og Omegn. Av historiske og organisatoriske årsaker eier og driver DNT Oslo og Omegn 106 hytter fra Femundsmarka, Rondane, Jotunheimen, Breheimen, Skarvheimen, Hardangervidda og Oslomarka. Hyttene er åpne for alle og Krækkja har vært drevet av lokale bestyrere helt fra starten i 1879.

Buskerud Fylkeskommune vurderer verneverdien av Krækkja bl.a. som følger: Krækkja Turisthytte har verneverdi som et godt eksempel på de første turisthyttene har i landet, slik de har utviklet seg gjennom mer enn 100 år. Anleggets eldste deler er det viktig å ta vare på. Hovedbygningens eldste del er fra 1878. Nissen-huset bør også bevares. De tre andre bygningene har ingen spesielle kvaliteter og dermed redusert verneverdi. Fjøset, som er i ruin bør gjenreises om mulig.

Med 106 hytter, har DNT Oslo betydelige utfordringer med å finansiere de største vedlikeholdsoppgavene. Krækkja har en viktig funksjon både sommer og vinter både som dagsturmål og som en del av «livsnerven» for fjellfolket i området.

Rehabiliteringsarbeidene på Krækkja er tenkt planlagt i flere trinn med sikte på å løse alle utfordringene i anlegget, og denne søknaden gjelder byggetrinn 1 som omfatter følgende:

1. Drenering. Setninger har ført til bygningsskader
2. Rehabilitering av hovedbygning, inkl. branntiltak, vestre del med kjøkken må oppgraderes etter krav fra Mattilsynet
3. Boforholdene til vertskap og ansatte oppgraderes med ombygging av 2. etasje
4. Utedoen må erstattes med en moderne toalettløsning.
Tiltak senere byggetrinn vil være: Nytt lager med garasje, Nytt servicehus inkl. dusj og tørkerom for å utnytte aggregater, Ny innendørs do løsning og nytt renseanlegg for svartvann og Vindtetting, ekstra isolasjon for å redusere energiforbruket.
Foreningen mottar ikke offentlig statsstøtte og for å løse de største arbeidene, som rehabiliteringen av Krækkja, er den avhengig av eksterne midler.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss