Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2157 Stiftelsen vern av Meløygården - Restaurering av administrasjonsbygning

fikk på styremøte 5. juni 2014 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til restaurering av Meløy kommunes første administrasjonsbygning

Stiftelsen Vern av Meløygården ble opprettet, for om mulig å ta vare på de gamle husene i rekketunet i Meløygården. Opprettelsen skjedde ved at to av husene ble gitt til stiftelsen, mens de andre to ble kjøpt. Styret for stiftelsen ble bestemt oppnevnt med representanter for de gamle eierne, Meløy Kommune, Meløy Historielag og Meløy Grendeutvalg.

Bygningene som stiftelsen eier, befinner seg i det gamle rekketunet i Meløygården. I enden av tunet ligger trekirken fra 1867, som er Nord-Norges nest største trekirke. Det har stått kirker på stedet helt tilbake til 1100-tallet.

Rekketunet er spesielt, og ett av få slike tun som er bevart. Opprinnelsen til bygningene, som står her i dag, er fra ca. 1700-1850.

Gården har imidlertid en veldig lang historie, mest kjent som hovedsete for adelsslekten Benkestok, som hadde sin storhetstid på 15-1600-tallet. Husene til Ermegaard Benkestok brant ned, og det blir skrevet om henne av Wilhelmine Brandt, i Benkestokslekten, at hun tapte det meste i denne brannen. Det som i dag er igjen fra adelsslekten er en signet-ring som har gått i arv i generasjoner, helt fram til i dag. Eies nå av en dame herfra.

Tunet består i dag av 9 bygninger, inklusive kirken, hvorav 4 er eid av stiftelsen.
Helgesenhuset: Kun sikret med ny taktro og papptak for å forhindre råteskader
Anders Larsastua: Ferdig restaurert utvendig, inklusive nytt tak med gammeldags takstein.

Bankbygningen: Den nyeste bygningen, fra 1910, er restaurert innvendig.
Almuestua: Meløy kommunes første administrasjonshus. Den ble kjøpt av en privatperson, påbygd, og innredet til kontorer og kommunestyresal. Innvendig er det meste fornyet, og leiligheten i 2. etasje er utleid til bolig. I 1. etasje er kommunestyresalen gjenskapt.

Stiftelsen tar nå sikte på å få restaurert Banken og Almuestua utvendig med nye vinduer i gammel stil, samt ny bordkledning. Til Banken er det søkt Sparebankfondet og Meløy Historielag, mens man søker å få restaurert Almuestua med støtte fra Stiftelsen UNI.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss