Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2176 Rygg og Grov Sameige - Restaurering av Storebåtnaustet

fikk på styremøte 5. juni 2014 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til restaurering av Storebåtnaustet i Gloppen KOmmune

På gården Rygg, i Gloppen er det spor etter bosetting helt tilbake til 800-tallet.

Rygg og Grov Sameie består av gardene Rygg og Grov, som har felles sameiegrunn og retter som forvaltes i fellesskap. Sameiegrunnen er uskiftet mark og består av fjellområder, elver og vann. Traudalsvatnet er det største vannet, og dette forvalter Sameiet etter beste evne. Her er regelmessig kultivering og prøvefiske, og her er registrert godt med fisk. Sameiet selger fiskekort og leier ut båter.

Rygg og Grov består av 13 hovedbruk. Tilknyttet gardsdrifta var beite i felles utmark og stølsdrift en verdifull rettighet. Her var til 1957 en felles organisering og gjennomføring av stølsdrifta basert på samarbeid mellom gardene. Undertegnede er for ung til å ha opplevd noe der, men utfra det han har hørt var stølslivet et positivt element tross mye hardt arbeid og slit. Til Rygg hører det med to støler, Ryggstølen som vår- og høststøl og Dalsbøen som sommerstøl.

Traudalsvatnet deler stølene. Traudalsvatnet er et stort vann så for at alle stølsjentene skulle kunne transporteres samlet fram og tilbake ble det laget en stor spesiell båt med plass til alle sammen. Dette er «Storebåten» og har 12 årer og 1 styrer (en plass til hver gard).

Dagens storebåt er fra 1947. Den eldre garde har fortalt at det i alle fall har vært tre tidligere båter, men det er trolig langt flere. Til storebåten ble det i sin tid laget et eget naust og dette naustet må derfor være gammelt og trenger omgående reparasjon og utbedring.

Stølsdrifta tok slutt i 1957. Etter denne tid ble båten ikke lenger benyttet til formålet. For å sikre ivaretakelse av denne kulturskatten ble det på 60-tallet inngått avtale med Nordfjord Folkemuseum. Avtalen innebar at museet skulle disponerer storebåten og være ansvarlig for å holde denne vedlike. Storebåten og naustet har stor verdi tilknyttet det å ivareta kulturhistorien til Rygg og Grov, og museet deler denne interessen. Avtalen har vært gjeldende inntil nylig, og museet har nå signalisert at de ikke lenger har mulighet til å fortsette denne avtalen.

Museet har i vinter reparert båten for å overlevere den i topp stand. Imidlertid fremstår naustet med taklekkasje og dårlige fundamenter. P.g.a. dette er båten oppvart i et lagerbygg som snart skal rives, og det haster derfor å få satt i stand naustet slik at storebåten igjen kan komme til Traudalen – hvor den hører hjemme.

Rygg og Grov Sameie ønsker å ivareta det særegne ved Traudalen og der er storebåten og storebåtnaustet et naturlig innslag. Forutsetningen for at dette kan ivaretas fremover er istandsetting av naustet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss