Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2181 Norsk Kulturarv - Rapport av mer enn 3000 prosjekter

fikk på styremøte 5. juni 2014 i Stiftelsen UNI kr. 300.000 til en rapport som beskriver mer enn 3000 prosjekter.

Norsk Kulturarv ble etablert som en ideell stiftelse i 1993, og er en interesseorganisasjon med formål å bidra til vern av kulturarven gjennom bærekraftig bruk. Stiftelsen er åpen for personlige medlemskap, og har i dag ca. 2000 medlemmer.

Norsk Kulturarv er en selveiende institusjon med hovedkvarter i Vågå kommune opprettet av Oppland Fylkeskommune. Norsk Kulturarv er landsdekkende og dens hovedmål er å bidra til å sikre vår kulturarv for kommende generasjoner.

• Norsk Kulturarv skal ivareta interessene til eiere og brukere av freda og verneverdige kulturminner
• Norsk Kulturarv skal arbeide for og delta aktivt i forsvarlig næringsutnytting av kulturarven
• Norsk Kulturarv skal gjennom økonomisk og faglig bistand drive aktivt kulturminnevern med hele landet som arbeidsområde.

Erfaringer fra tidligere aksjoner viser at de har hatt stor betydning for mange bygningers fremtid. Norsk Kulturarvs visjon er vern gjennom bruk. Aktiv bruk er en viktig premiss for en levende og mangfoldig kulturarv.

Norsk Kulturarvs aksjon «Ta et tak» har vært gjennomført 9 ganger og har til sammen bidratt til å redde ca. 3000 bygninger. Man ønsker nå å videreføre aksjonen i løpet av 2014, med tre fokusområder:

1) Støtte til skadeforebyggende tiltak på både våningshus- og driftsbygninger over hele landet, men også andre verneverdige bygninger og anlegg vil kunne komme i betraktning for støtte for å hindre forfall og skade. Både privatpersoner, lag, foreninger byggfagklasser og organisasjoner vil kunne søke tilskudd.

2) El-kontroll. Som en reaksjon på den tragiske brannen i Lærdal i vinter ønsker man i «Ta et tak» 2014/15 også å fokusere på brannforebyggende tiltak. Norsk Kulturarv ønsker der4for å tilby eiere av verneverdige bygg, støtte til kontroll av elektriske anlegg.

Siden om lag 20 % av bygningsbranner i Norge skyldes ulike feil i tilknytning til det elektriske anlegget, kan tilsyn av elektriske anlegg være et tiltak som vil redusere antall branntilløp i tett trehusbebyggelse. Norsk kulturarv ønsker å dele ut stipend på mellom kr. 4.000 og kr. 14.000 pr. innvilget søknad, ut fra anleggets kompleksitet og størrelse. Etter innvilget søknad er det opp til hver enkelt å gjøre avtale med egnet fagpersonell, og rapport fra El-kontrollør må fremlegges før stipendet utbetales.

3) En ny «Ta et tak» aksjon vil være den 10. rekken gjennomført i regi av Norsk Kulturarv de siste årene. I denne forbindelse er det et ønske å få utarbeidet en rapport med beskrivelse av de mer enn 3000 flotte prosjekt, hovedsakelig gjennomført med avgjørende økonomisk bidrag fra Stiftelsen UNI.

http://kulturarv.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss