Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2190 Nordre Austebygd Velforening - Rehabilitering av Skolehuset Gaustad

fikk på styremøte 5. juni 2014 i Stiftelsen UNI kr. 30.000 til rehabiltitering av skolehuset Gaustad

Museumssenteret i Hordaland uttaler bl.a.: Mellom 1860 og 1920 ble det bygget mer enn 4600 skolehus i Norge som følge av fastskolereformen. Mange av disse bygningene står fremdeles og over 100 er i bruk som skolemuseum mens andre er omgjort til bustadhus og hytter. Bare ett av disse skolehusa er i dag freda.

Skolehuset på Gaustad, reist i 1913, er en typisk representant for disse bygningene med det meste intakt fra da det var i bruk som skole, både i eksteriør og interiør.

Med over 100 skolemuseum i landet er det ikke representativitetskriteriet, eller det at bygget er sjeldent og unikt som gjør at det har stor verdi. Det er verdien som et identitetsskapende objekt, den sosiale verdien i istandsettingsprosessen og bruken av bygget som samlingspunkt for kulturell aktivitet som gir skolehuset en verdi som går utover selve kulturminneverdien.

Før Skolehuset på Gaustad kom, hadde barna i bygda vært henvist til omgangsskole. På 30-tallet ble det etablert lekeplass rundt skolen, og da skolen ble nedlagt på 60-tallet, ble bygningen benyttet til barnehage. Selv om mange foreninger har hatt tilhold i bygget opp gjennom årene, er skolehuset forbausende intakt.

Da skolehuset ble besluttet revet, fattet noen ildsjeler i bygda interesse for kulturminnet. Skolehuset har alltid vært et viktig samlingspunkt for bygdefolket og Nordre Austebygd Velforening fikk overta det nesten falleferdige bygget i 2012 til en symbolsk sum. Flere i Velforeningen hadde erfaring innen gamle håndverkstradisjoner, og det var enighet om å bringe skolehuset så mye tilbake til det opprinnelige som mulig.

Framdriftsplan for Gaustad skolehuset ble startet med sikring av skolen for ca. 2. år siden.

Videre fremdriftsplaner er avhengig av innkomne midler.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss