Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2194 Kristin Hammer Aukrust på Oppegård - Restaurering av laftet svalgangslåve

fikk på styremøte 5. juni 2014 i Stiftelsen UNI kr. 25.000 til restaurering av laftet svalgangslåve på Søndre Oppegård

Gården Søndre Oppegård er en av de eldste gårdene i Oppegård kommune, med dyrkning fra ca. år. 200 – 300 etter Kristi fødsel. Under Svartedauen ble mange av gårdene på Svartskog lagt øde, og ikke tatt opp igjen før flere hundre år senere. Da oppgangssagene kom (1529 og utover) og Ljansbruket bygget opp sin sagbruksdrift langs Gjersjøelven, fikk skogsdriften stadig større betydning og det ble igjen full aktivitet i området.

Søndre Oppegård ble solgt til Ljansgodset i 1841, og har tilhørt godset frem til det det ble oppdelt etter siste krig. I tillegg til den tradisjonelle gårdsdriften, med opptil 50 kyr på båsen, og aktiv skogsdrift ble gården også brukt til jaktutflukter og store jaktselskaper Det har vært til dels store husdyrbesetninger på gården frem til siste krig, og det er en omfattende bygningsmasse datert fra ca. 1700 som krever vedlikehold. Gården står nå foran et generasjonsskifte og det legges om til husdyrdrift igjen. Gammel og urasjonell bygningsmasse kombinert med beliggenhet sentralt i Svartskog landskapsvernområde vil gjøre denne omstillingen ekstra krevende.

På Søndre Oppegårds grunn er det funnet flere steinøkser og andre steinredskaper fra yngre steinalder, noe som viser at det har vært bosetning i området ved gården siden steinalderen.

Det søkes om utbedring av en stor gammel svalgangslåve med innvendige laftekasser. Det er svalgang over to etasjer på den ene langsiden og et muligens noe yngre tilbygg på den andre siden. Det finnes ingen sikre dateringer, men bygget anslås å være fra tidlig 1700, kanskje eldre.

Svalgangen er i stolpekonstruksjon med utvendig tømmermannskledning. Utvendig kledning er til dels veldig slitt. Det er mye gammelt panel, noe skåret på oppgangssag og noe håndskåret før 1850. På taket har åsene og taktroa blitt fornyet en gang. Det ble lagt takpapp og nye lekter og sløyfer ca. 1950. Nå mangler endel takstein, pappen er dårlig og vindskier mangler. Det er råte i øvre toppsvill og noe ned i taktroa.

Låven er meget gammelt med høy verneverdi. I bygningen finner man stort sett bygnings-materialer av gammel årgang og den samme høye håndverksmessige kvaliteten overalt. De gamle håndverksmessige kvalitetene må tas vare på og videreføres. Det foreslås å ta en oppgradering i flere operasjoner. I første omgang er det viktigste å få taket tett for å unngå ytterligere skader og slik at bygningen kan tørke opp.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss