Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2221 Stiftelsen Modums Blaafarveværk - Haugfossen rundt – Bro, delprosjekt 3

fikk på styremøte 21. august 2014 i Stiftelsen UNI kr. 150.000 til Haugfoss Bro, delprosjekt 3, i f.b.m. kulturløypen Haugfossen Rundt.

Stiftelsen Modums Blaafarveværk ble formelt opprettet på Riksantikvarens kontor i 1971 med formål å bevare og utnytte bygninger, anlegg og minner fra Blaafarveværket’s drift og ivareta museale interesser i Modum kommune.

Kulturløypen Haugfossen Rundt er en reise i kulturminner knyttet til bruk av vannkraften før og nå. Løypen består av 5 byggetrinn som skal gjennomføres over 3-4 år av Blaafarveværkets folk og noe innleid hjelp.

Rundt Haugfossen ligger det mange autentiske, tekniske kulturminner i terrenget. Prosjektets mål er å synliggjøre og sikre disse minnene som har stor kulturhistorisk verdi samt å skape en lærerik opplevelse i et spennende kulturmiljø. Turen kombinerer historie med fysisk aktivitet som engasjerer hele familien. Minnene består bl.a. av original bolig for pukkverkssjef, grunnmur etter pukkverk med vannrenne, vannhjul og pukkverksstempler, Haugfoss bro fra 1837, opprinnelig malmvei og en rekke andre tekniske minner knyttet til drift og bygninger.

Del 1 «Vannveien til Værket» sto klar i 2013 og del 2 «Nordsiden av Haugfossen» vil stå klar til sommeren. I tillegg til dette er også tømmerflåte mellom Greteplassen og Værket på plass. Boligen for pukkverksstigeren og Malmveien som går bort til fergeleiet er også restaurert. Disse delene var opprinnelig tenkt som et senere delprosjekt, men ble gjennomført i 2013.

Del 3 «Haugfoss Bro» er siste del av dette prosjektet. Broen er i en slik forfatning at den trenger omfattende restaurering og oppussing slik at broens funksjon og sikkerhet er i henhold til forskrifter og bruk også i fremtiden. Dette sikringsarbeidet vil gjøres på en slik måte at det estetiske uttrykket til broen tas vare på gjennom moderne sikring.

Haugfoss Bro ble bygget av Blaafarveværket i 1837 i forbindelse med moderniseringen av driften. Broen og Malmveien var nøklene i logistikken i en tid da man begynte å levere på ordre istedenfor å produsere for lager. Broen har gjennom historien blitt oppgradert til å tilfredsstille tidens krav til sikkerhet for kjøretøyer etc. vinteren 07/08 ble broen omgjort til gang- og sykkelvei og overdratt fra Modum Kommune til Blaafarveværket i forbindelse med åpning av ny bro.

Broen vil nå tilbakeføres så nært opp til dens originale stand og utseende som mulig og vil bli belyst på en måte at den blir et landemerke.

http://www.blaa.no/Artikkel/Aktiviteter/Kultursti---Haugfossen-Rundt/10006779.php

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss