Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2240 Kystgruppa Hermes II - Restaurering av rekkestøtter og øverste planke på styrbord side på Hermes II

fikk på styremøte 21. oktober 2014 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til skifte av rekkestøtter og den øverste planke på Hermes IIs styrbord side

Hermes II er en kutter på 72 fot bygget på Skandfers båtbyggeri i Vefsn i 1917.

Hermes II ble i 1990 kjøpt av Kystgruppa Hermes II, og båten var da i meget dårlig stand og hadde blant annet vært utsatt for brann i styrhuset. Fra 1917 og frem til 1988 hadde båten vært i daglig bruk til fiske og fraktefart.

I 1991 ble den vernet av riksantikvaren.

Kystgruppa Hermes II ble opprettet i 1990 for å restaurere, drifte og forvalte båten.

Båten ble restaurert ved Hemnesberget/Mo i Rana i perioden 1992-1996 ved hjelp av Arbeidsmarkedskurs og stor egeninnsats fra Kystgruppa Hermes II, og har vært i drift fra den var ferdig restaurert i 1996 og frem til høsten 2013. Mottoet for driften har vært: ”Bevaring ved bruk”, og har vært brukt til turer for næringsliv, brukt i kultursammenheng, turer for vanskeligstilt ungdom, skoleklasser etc. i tillegg til VM i Skreifiske.

Etter 17-18 års bruk er det nå registrert en del råteskader på båten. Hermes II har derfor vært til tilstandsvurdering ved Nordnorsk Fartøyvernsenter i august 2013.

Prosjektet går nå ut på å restaurere båten for å forebygge ytterligere råteskader og forfall og å få den i driftsmessig stand tilsvarende det den har vært i de senere år. Dette innebærer skifte av: råteskader i dekk – rekkestøtter – de 4 øverste planker i skrogsidene – råte i dekksbjelker – bytte av kjølbolter – skrape- og overflatebehandle gammel hud over vann – bunnsmøring – diverse demonter/montering – overflatebehandling m.m.

Kystgruppa har kommet i kontakt med Båtbygger Kai Linde på Rognan i Saltdal for restaureringen av båten. Båtbyggeren bruker Saltdalsfuru i sin båtbygging, og egnet furu til deler av restaureringen er blitt hugget og saget opp. Dette gjør at deler av restaureringen kan gjøres noe rimeligere.

Det er satt av plass i slipphallen på Rognan til restaurering fra september og fremover, og Kystgruppa er avhengig av ytterligere støtte for å få gjennomført det planlagte arbeidet.

http://www.hermes2.org/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss