Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2241 Mette Irene Johansen - restaurering av den gamle stallen/låven i Grønebakken

fikk på styremøte 21. oktober 2014 i Stiftelsen UNI kr. 47.000 til restaurering av flerbrukslåven på Grønebakke gard

Den gamle stallen/låven i Grønebakke er en flerbrukslåve i to høyder. Nede er det stall og skåle på den ene siden av kjørebrua og på den andre siden er det saue- og geitefjøs. I andre høyden er det forlåve på hver side av den gjennomgående kjørebrua. Andre høyda er kraget ut omtrent en stokkebredde på begge sider og taket er tekket med skifer. Antydninger i flg. Sefrak er at bygningen er fra sist på 1800-tallet.

De andre bygningene i tunet er stabbur og det gamle våningshuset «Gamlestua».
Siden 1997 har Mette Johansen drevet aktivt med gards-turisme i form av utleie og overnatting i «Gamlestua». Dette er fortsatt en tilleggsnæring for gården.
Stallen/låven brukes i dag som lagringsplass for gammelt utstyr og oppbevaring av utemøbler og lagring av ved.

Det et nå ønske at bygningen kan brukes som et slags minimuseum. Gamlestua i tunet blir leid ut til turister fra både inn- og utland og gjestene/turistene er svært interesserte i hvordan man klarte seg på gården her før i tida. Det er derfor et ønske å bevare det gamle utstyret, redskap og diverse verktøy for å vise det fram på en fin måte når bygningen er restaurert. Det lokale historielaget vil bli kontaktet.

Taket har hull og lekkasjer og en del skifer har gått i stykker i ytterkantene. Troa og vindskier har noe råteskade. Hele den ene langveggen på baksida ligger for dypt i terrenget, og her mangler også kjørebrua. Den ene døra er svært dårlig og veggen ved siden av har dårlig hold. Det har vært store bevegelser i stall-delen.

Oppstart ønskes i løpet av september 2014 og det vil arbeides for å ha fullført restaureringen innen oktober 2015.

Oppland fylkeskommune uttaler bl.a.: Låven på Grønebakke er del av et helhetlig gårdstun som består av fire SEFRAK-registrerte bygninger: våningshus, stabbur, utløe/låve/fjøs og omsøkte låve. Låven er en viktig del av tunet og vurderes å ha lokal verneverdi. Det er derfor positivt at søker ønsker å sette i stand bygningen. Oppland fylkeskommune ved Kulturarvenheten er positiv til prosjektet, da omsøkte tiltak vil bidra både til bevaring av den verneverdige bygningen og tunet/miljøet på Grønebakke.

http://www.fredrikstadturn.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss