Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2246 Foreningen Larvik Sjøfartsmuseum - Restaurering av skrog og kjølbolter på Jærbuen II

fikk på styremøte 21. oktober 2014 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til restaurering av skrog og kjølbolter på Jærbuen II

Jærbuen II er konstruert og bygget av Colin Archer i Larvik i 1898 som lystbåten Nanna, og står på Riksantikvarens liste over verneverdige fartøyer.
Foreningen Larvik Sjøfartsmuseum er en frivillig kulturvernforening fra 1926 med formål å samle inn og formidle lokal maritim kultur. Samlingene er siden 1962 grunnlaget for Larvik Sjøfartsmuseum. Siden 1995 er samlingene stilt til disposisjon for det konsoliderte Larvik Museum (nå Vestfoldmuseene). I 2014 har foreningen bygget opp og formidlet et nytt utstillingstilbud.

Jærbuen II er en av de best bevarte av Colin Archers skøyter, og en av de få bevarte av hans lystbåter der store deler av innredningen er bevart. Historien er særdeles godt dokumentert med historier, bilder og opplysninger. Jærbuen har en internasjonal historie med spennende eierrekke: Frem til 1931 seilte båten i Oslofjordområdet, deretter i England, Portugal og Tyskland før hjemkjøpet i 2007.

Båten drives i et samarbeid mellom Foreningen Larvik Sjøfartsmuseum og Larvik Museum/Vestfoldmuseene, og har et eget fartøystyre. Båten formidles ved seilas til ulike maritim-historiske stevner der man har åpen båt, senest ved Grunnlovskonvoien til Kystens landsstevne i Oslo i sommer, ved foredrag og omtaler og ved årets utgitte brosjyre. Båten er teknisk dokumentert ved Hardanger Fartøyvernsenter.

Jærbuen II inngår i en spennende helhet i Larvik med Sjøfartsmuseet, trebåthavn i Skottebrygga, miljøet rundt Colin Archers tidligere verft der båten er bygget og ikke minst Tollerodden, hans barndomshjem. Det er en geografisk nærhet og historisk sammenheng mellom disse stedene.

Gjennom to store faser har båten blitt sikret med midler fra Riksantikvaren, og alle arbeider utføres etter antikvariske prinsipper. Ytterligere privat finansiering er imidlertid nødvendig for å få prosjektet i havn. Tredje fase har vekt på forstevn og bordganger. I tillegg er det påpekt svakheter i kjølen med unormalt stort vanninnsig som kan skyldes dårlige kjølbolter. Disse har hverken vært ettersett eller byttet siden 1898.

http://www.larvikmuseum.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss