Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2251 Ingolfsland Borettslag - Rehabilitering av Østblokka ved Sing Sing Storkvartal på Rjukan

fikk på styremøte 21. oktober 2014 i Stiftelsen UNI kr. 125.000 til rehabilitering av Østblokka ved Sing Sing Storkvartal på Rjukan

Sing Sing er det folkelige navnet på et boligkompleks på Rjukan som består av 5 blokker, og fyller et helt kvartal. Bygningene er fra 1917 da Hydro hadde behov for boliger i f.b.m. virksomheten sin på Rjukan. Opprinnelig lå et tilsvarende mur-kvartal på motsatt side av hovedgaten som ble revet i 1970. Kvartalet ligger 1,3 km nedenfor sentrum på Rjukan.

Rjukan er typisk eks. på den store industrireisingen tidlig på 1900-tallet der lokaliseringen av fabrikkene måtte ligge nær der vannkraften ble produsert.

Byen har en klar struktur som fortsatt er intakt, og kommunen har sendt en søknad til UNESCO om å få verdensarv-status for byen sammen med Notodden. En avgjørelse er ventet i 2015, men en ekspert fra UNESCO på befaring her, uttrykte stor begeistring for byen.

Riksantikvarens vurdering av verneverdi er bl.a. som følger: I h.h.t. UNESCOs retningslinjer er søknaden bygget opp over fire pilarer: vannkraft, industri, transport og company town. Innenfor hver er det valgt ut attributter og signifikante objekter hvor Sing Sing utgjør en del. Sing Sing viser både en type boligstandard for arbeiderklassen, samtidig som den også har en viktig funksjon som brannsikring. Rjukan industriby er viktig som et første eks. på en fullt utviklet industriby i Norge, planlagt og bygget av private investorer. Riksantikvaren vurderer Sing Sing som et meget viktig anlegg i nasjonal og internasjonal sammenheng.

Også Telemark Fylkeskommune og Tinn kommune anbefaler sterkt at borettslaget blir rehabilitert.

Utvendig er kvartalet meget intakt med minimale endringer, men har et stort behov for rehabilitering. Borettslaget har allerede startet en utbedring av kvartalet der en blokk skal rehabiliteres årlig. Blokken som ligger mot Sam Eydesgt. ble rehabilitert i 2013, og Østblokka er nå den andre som blir rehabilitert.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss