Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2257 Stjørna Heimbygdslag - Brannsikring av brygger til museum og kulturformål

fikk på styremøte 21. oktober 2014 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til brannsikring av brygger til museum og kulturformål

Bryggerekka i Råkvåg er et verneverdige, tett trehusmiljø.

På Salteriet er det hvert sommer en maleri- og brukskunstutstilling og årlig arrangeres det også historiske dager. Bryggene har flere spisesteder og butikker under mottoet «vern gjennom bruk» for å få økonomi til vedlikehold.

Det omsøkte tiltakene er i samarbeid med offentlige myndigheter som har gitt midler til å sikre bryggene mot forfall. Imidlertid, de fleste mangler sikring mot brann.

For å styrke den økonomiske del av drifta er det inngått et samarbeid om å etablere et Sildemuseet på Fossbrygga:

- Museet Kystens Arv på Stadsbygd har det faglige ansvar
- Karl Idar Frengen eier Fossbrygga der museet skal etableres
- Salteriet Kulturbrygge AS og Bryggeutstilling vil samarbeide om driften
- Stjørna Heimbygdslag er initiativtaker og bidrar med dugnadsarbeid
På Salteriet er det et bilde og figurutstilling om tida med sildefiske med ca. 400 gjenstander som er museumsfaglig registrert og fotografert av Heimbygdslaget. Dette vil være grunnlaget for utstillingene sammen med bilder, film og annen informasjon.

Planen er å ha den permanente utstillingen ferdig i april 2015 samtidig som de øvrige utstillinger og aktiviteter åpner, men for å få godkjent og gjennomført planene trengs en forsvarlig brannsikring. Det er utarbeidet en brannsikringsplan for bryggerekka av studenter ved Høgskolen Stord/Haugesund og å installere vanntåkeanlegg er valgt, i tråd med brannsikringsplanen som er utarbeidet.

Betydelig investeringer for et vanntåkeanlegg kreves, og det er ønskelig å installere vanntåkeslukning i Salteriet også.

Tiltaket er i dag organisert som et samarbeidsprosjekt og det er inngått avtaler om samarbeidspartnernes bidrag og ansvar.

En godkjent brannsikring er en forutsetning for å få åpnet en slik utstilling, og vil kreve mer enn deltakerne kan dekke. Brannsikring av dette prosjektet er med på å øke sikkerheten for hele den vernede bryggerekka og den omkringliggende tettbebyggelsen. En brann i dette området vil være er katastrofe og ødelegge store verdier både økonomisk og kulturmessig

http://www.stjorna.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss