Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2270 Håkon Fiskvik - Istandsetting av Mastue ved Munkeby

fikk på styremøte 21. oktober 2014 i Stiftelsen UNI kr. 20.000 til istandsetting av Mastue ved Munkeby


Storslått utsikt over det eldgamle kulturlandskapet ved Levanger ligger gården Munkeby Søndre. Her har det vært bosetning fra den gang isen trakk seg tilbake etter siste istid, og etterlot seg moreneryggen som la grunnlaget for et særdeles fruktbart jordsmonn.

Munkeby Søndre, som en gang var en del av den tidligere By Gård, har røtter tilbake til før vikingtiden, noe arkeologiske funn bekrefter. Det finnes flere gravhauger på eiendommen, i tillegg til andre spor etter menneskers liv gjennom tusener av år.

I dag fremstår gården som et vakkert, trøndersk firkanttun, hvor låna ble reist allerede i 1750. Dette gjør låna på Munkeby Søndre til den eldste i Munkeby grenda, en klynge hus og gårder hvor historien sitter i veggen, og tradisjoner holdes levende i både storstuer og i spiskamre.

I tidligere tider var det ikke få tauser og drenger som hadde sitt arbeid på Munkeby Søndre, og da særlig i onnene. Trøska stod på låven hvor kornband ble tresket, og halmen lagret til mat og strø for dyra. På stabburet ble kornet lagret i binger, og i første etasje ble det lagret slakt i saltkar. Mel, sukker og andre varer til husholdet ble lagret i kitter. Mastua ble brukt til grovkjøkken, slakting, baking og vasking av klær.

Munkeby Søndre ble lagt ut på det åpne marked i 1915. Den gangen kjøpte Johan Bentsen gården. Han var bestefar til Håkon Fiskvik, som overtok eierskap og drift i 1987. Siden 1915 har gården blitt drevet allsidig med hester, kyr, sauer, griser og høner. Den første traktoren ble kjøpt i 1952, men hesten hadde sitt daglige virke helt frem til 1967.

I våre dager knyttes Munkeby Søndre gjerne til pilegrimsleden og ruinene etter Munkeby Kloster, samt det relativt nyetablerte Nye Munkeby kloster.

Munkebyosten, som lages av munkene ved Nye Munkeby kloster, høster internasjonal anerkjennelse. Den serveres naturligvis på Munkeby, gjerne med følge av Munkeby øllet, som er skapt for å komplementere osten. Men ikke minst er det muligheten til å overnatte i stemningsfulle omgivelser langs pilegrimsleden, som i dag trekker stadig flere besøkende til Munkeby Søndre.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss