Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2279 Skadevernsprisen for 2014 - Stiftelsen Bogstad Gård

ble i styremøte 21. oktober 2014 tildelt Stiftelsen Bogstad Gård med kr. 500.000. Prisen ble overrakt Birgitte Espeland fra Bogstad gård i forbindelse med Stiftelsen UNIs styremøte i desember

Hanne Winther, nestleder i Stiftelsen UNI, begrunnet tildelingen med blant annet følgende:

Bogstad Gård er en av våre viktigste kulturminner i forbindelse med 200 års jubileet for 1814. Bogstad Gård er en av landets viktigste kulturelle minnesmerke rundt hendelsen for grunnlovsåret 1814.
Bogstad Gård er tidligere storgård i Sørkedalen i Oslo, ved Bogstadvannet i det tidligere Aker herred, som i sin tid var sentrum for det såkalte Nordmarksgodset.

Bogstad var i utgangspunktet en mindre bondegård, og er fra 1300-tallet kjent som klostergods under nonneklosteret på Vålerenga. Etter reformasjonen ble gården inndratt under Kronen. I 1649 ble Bogstad, flere andre gårder i Sørkedalen og lasteplassen Vækerø solgt til Morten Lauritzen, som var sorenskriver i Aker, senere slottsfogd og fra 1648 rådmann i Christiania. Morten Lauritzens datter Anne Mortensdatter ble gift med Peder Nielsen Leuch, som startet som skreddersvenn men endte som velstående trelasthandler. Gården var deretter eid av deres sønn Morten Leuch d.e. (1665–1717), sønnesønn Peder Leuch (1692–1746) og oldebarn Morten Leuch d.y. (1732–68). Morten Leuch d.y. var barnløs, og gården ble i 1773 solgt til Peder Anker, som var gift med en pleiedatter av de barnløse eierne av Bogstad. Peder Ankers eneste datter ble gift med grev Herman Wedel-Jarlsberg, som overtok gården. Den ble deretter eid av sønnen baron Herman Wedel-Jarlsberg (1818–1888). Hans sønnedatter Nini Wedel-Jarlsberg (1880 –1945) var gift med Westye Parr Egeberg. I 1954 ble gården solgt av familien Egeberg til Oslo kommune.

Gårdsbygningene med ca. 120 daa park disponeres nå av Norsk Folkemuseum.
Leuchfamilien utvidet gården og gjorde den til sentrum for Nordmarksgodset. Morten Leuch oppførte midtpartiet i hovedbygningen, og gården ble ytterligere utvidet av Peder Anker, som gav den sitt nåværende slottspreg, og hans svigersønn grev Herman Wedel-Jarlsberg. Peder Ankers bror Bernt Anker eide Frogner Hovedgård og begge gjennomførte lignende utvidelser av bygningene.
Bygningen er bygget i tre, men med utvendig murpuss, noe som ble benyttet for å gi bygningen et mer eksklusivt preg.
Oslo kommune overtok gården i 1954, men parken og bebyggelsen rundt tunet og langs «Gata» eies av en stiftelse som administreres i samarbeid med Norsk Folkemuseum.

Skadevernprisen tildeles i år Bogstad Gård i forbindelse med det eminente arbeidet som styre og ledelse har gjort med å få Bogstad Gård til å bli et folkelig møtested for allmennhetens beste, samtidig som man har sørget for å sikre og utvikle museumsinstitusjonen ved vern gjennom bruk.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss