Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2284 Vardø Innovasjon AS på vegne av Henry Johansen - Sikring av grunnmur i Kristian 4 gate 23

fikk på styremøte 3. desember 2014 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til sikring av grunnmur i Kristian 4 gate 23

Husegårdenkvartalet ligger i Østervågen i Vardø, den eldste delen av byen, og som ble spart for de verste ødeleggelsene under andre verdenskrig. Kristian 4 gate 19 (Slettjordgården), Kristian 4 gate 21 (Husegården) og nr 23 utgjør et helhetlig miljø som er viktig å bevare.

I forbindelse med renovering av det freda gårdsrommet til Kristian 4 gate 21 og portrommet mellom nr 21 og nr 23, ble det oppdaget at bygningene er reist på et lag av sand og jord. Det er flere meter ned til fast fjell. Dette gir svært dårlig feste og kan føre til store setningsskader. Det viser seg at restaureringsarbeidet har påvirket nabobygget i Kristian 4 gate 23 negativt.

Grunnmuren er av tørrstabla stein, og dette kan være helt fatalt for bygningen som er fra samme periode som Husegården (ca. 1860), og SEFRAK registrert.

Eget prosjekt i Husegården er stoppet og det er søkt Kulturminnefondet om utsettelse av ferdigstillelse (frist var til utgangen av 2014).

Bygget er eiet av Henry Johansen. Han er imidlertid ikke formell søker da han ikke kan forventes å gjennomføre et slikt prosjekt.

Vardø Innovasjon i samarbeid med Finnmark Entreprenør har funnet en løsning på problemet før man går videre med eget prosjekt: Det må legges støttemur av tung stein inn mot grunnmuren hvorpå dette pakkes med pukk og sand for å få god sikring. Under arbeidet kan kun ca. 1 meter avdekkes om gangen (omtrentlig lengde pr stein) for å unngå setningsskader. Det må graves for hånd, da bruk av tunge maskiner kan føre til at massen forskyver seg. Sikringstiltakene vil ta ca. 60 cm av portrommets bredde. I forlengelsen av støttemuren vil det bli bygget en tørrstabla mur for å holde på massen på over siden av bygningen.

Etter at sikringsarbeidet er over vil det bli lagt vannrenner langs Husegårdens sørside og en belegning av naturstein. Dette er del av et tiltak som blir støttet av Kulturminne-fondet, men som ikke kan fullføres før problemene med grunnmuren til nr. 23 er løst. Vekkleding av vann vil være med på å sikre begge bygningene for fremtiden.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss