Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2326 Stiftelsen Ytterøy Bygdetun - Restaurering av grunnmuren under fjøsbygningen på gården Bjørvik Øvre

fikk på styremøte 3. desember 2014 i Stiftelsen UNI kr. 20.000 til grunnmuren under fjøsbygningen på gården Bjørvik Øvre

Stiftelsen Ytterøy Bygdetun ble opprettet i 1994 og overtok da firkanttunet i Bjørvika Øvre. Mange som bidro til opprettelsen for 20 år siden er enda aktive frivillige aktører i arbeidet med bevaring av kulturminner og formidling av kulturhistorien på bygda.

Stiftelsen Ytterøy Bygdetun har definert sitt emneområde til å være kulturhistorie knyttet til bygdehistorie og landbrukshistorie, gruvedrift og maritim kulturarv.

For Stiftelsen Ytterøy Bygdetun, er den største utfordringen å formidle kulturhistorie etter de økomuseale prinsipper. Det vil i denne sammenheng si formidling ved opplevelse og deltakelse i autentiske omgivelser.

På samme måte som at utfordringen er stor, er det ikke mange folkemuseer hvor slik formidling er så tilrettelagt som på Ytterøy, i den forholdsvis nyervervede og restaurerte Jørstadsjøen Dampskibskai og det åpne gruveområdet i Berghaugen.

20 års virksomhet har gitt en kalender med mer eller mindre rutinemessige aktiviteter, bl.a. egne arrangementskomiteer som i mindre grad krever styrets oppmerksomhet og prosjektgrupper med egne mandat og målsettinger for sine prosjekter. I 2014 vil følgende oppgaver bli prioritert:

• Formidling av svovel – og kobberverkets historie.
• Vedlikehold og ominnredninger i Øverbjørvika
• Videreutvikling av Levende tun – konseptet
• Restaurering av den gamle hagen
• Markering av ytterøyningen og statsgartner Petter Nøvik sitt 170 og 140 års jubileum
• Jørstadsjøen Dampskibskai
• Hansteenprosjektet – En eventyrlig seilas på Trondheimsfjorden
• Og at Stiftelsen Ytterøy Bygdetun har 20 –års jubileum i år.

Fjøsbygningen på Bjørvika Øvre er besiktiget og museumssnekker og Norsk Kulturminnefond mener bl.a. at grunnmuren er, like gammel som fjøset, og fjøset satt opp i ca. 1922. Grunnmuren under har over tid vært i sig; først og fremst p.g.a. ustabil grunn og mangelfull drenering, men også p.g.a. økende trafikk langs med bygningen, som har påvirket grunnmurens stabilitet. Ny grunnmur i armert betong opp til bakkenivå må støpes; fra bakkenivå opp til svill, bygges muren i gråstein.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss