Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2327 Stiftelsen Lillehammer museum - Øremerket legging av torvtak på Isumstua

fikk på styremøte 3. desember 2014 i Stiftelsen UNI kr. 800.000 øremerket legging av torvtak på Isumstua

Maihaugen på Lillehammer er et friluftsmuseum med i underkant av 200 antikvariske bygninger fra perioden 1200-2001, av disse er 6 freda, i tillegg til utstillinger og publikumsfasiliteter. Museet er oppe hele året, med størst aktivitet i friluftsmuseet om sommeren. Maihaugen er det største friluftsmuseet i Norge utenfor Oslo, og ble grunnlagt av Anders Sandvig i 1887.

I forbindelse med 100-årsjubileet for oppføringen av Bjørnstadtunet på Maihaugen i 2013, ble det søkt og innvilget midler fra Stiftelsen UNI til restaurering av tre viktige bygninger i tunet: Kufjøset, Løytnantstua og Andersstua. Dette har, i tillegg til å sikre bygningene, gjort det mulig å kunne bruke Bjørnstadtunet mer aktivt til formidling og ulike aktiviteter, f.eks. til vandrespelet «Bondebryllup» som ble en suksess i sommer.

Nå er det et ønske å restaurere resten av tunet for å sikre bevaringen av dette unike, komplette gardsmiljøet, for å kunne ta i bruk hele garden i enda større grad enn nå.

Prosjektet er definert til å restaurere de bygningene i Bjørnsadtunet som har tilstandsgrad 3; d.v.s. store skadesymptom som trenger omfattende tiltak og som det haster mye med. Dette gjelder følgende bygninger ved Bjørnstadtunet: Nystua, Stall, Storlåven, Eldhus (freda), Vedskåle, Do, Isumstua (freda) og Isumkapellet (bygd som gardskapell til Bjørnstad). Dette er omfattende arbeid som går utover det ordinære vedlikeholdet, og som er vanskelig å gjennomføre over driftsbudsjettet.
Prosjektet er planlagt gjennomført i løpet av 2015 og 2016.

http://www.lillehammermuseum.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss