Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2329 Arvid Langedrag - Strakstiltak for sikring av størhuset på Thorstad

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 20.000 til strakstiltak i f.b.m sikring av taket på støruset på Thorstad

Thorstad er et av tre gårdstun samlet i klynge opp for Bilitt tettsted. De andre to er Nettum nordre og Nettum søndre. Klyngetunet Thorstad består av i alt seks bygninger fra før 1850 og tre fra siste halvdel av 1800-tallet registrert i SEFRAK . Hovedbygning og stabbur er fra 1800-tallet og størhus/drengestue fra 1700-tallet. I tillegg består tunet av en nyere heislåve, et redskapshus og en kårbolig.

Søknaden omhandler størhuset som har ei grunnflate på 75 m2 og består av en treroms tømmerkjerne i to etasjer - en midtgang med et rom på hver side.

Hovedrommet i vest har vært verksted/redskapsrom, mens hovedrommet i øst har vært bolig for arbeidere fram til 1952. Boligdelen har kjeller som er dels murt med bruddstein og dels med åkerstein. Kjelleren har vært bryggerhus med stor gruve og bakerovn.

Bygningen har hatt utett tak over lang tid, særlig gjelder det boligdelen. Det er omfattende råteskader i tak og takkonstruksjon.

Terrenget ut for langfasaden mot tunet er preget av mange ti-års jordoppgroing. Terrenget her må senkes slik at det ikke blir kontakt mellom jord og tre. Hovedinngangsdøra vil bli restaurert med alle originale beslag på plass, og vinduene vil bli restaurert utvendig.

Thorstad og Nettumstunet ligger innenfor det nasjonalt verdifulle kulturlandskapet Balke – Lillo, på høyden opp for Pilegrimsleden som går mellom Hoff og Balke og er opplevelsesmessig en del av denne. Klyngetunet som organisering er ganske uvanlig i dette område. Størhuset i seg selv er ganske unikt ut fra alder og autentisitet.

Arvid Langedrag ønsker i første omgang å begrense søknaden til sikring av bygningen med en to-trinns sikring: 1) Presenning før vinteren og 2) Midlertidig tekking med galvanisert bølgeblikk sommeren 2015 samt fragraving der jord har kontakt med treverk.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss