Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2336 Dagny Straalberg Mills - Restaurering av Østerdalsstue - Sommerstue

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 25.000 øremerket restaurering av "Sommerstue" ved Straalberg Gård

Garden Straalberget ligger ved Strålsjøen i grenda Strålsjøåsen i Alvdal, og er den største av grendas 8 garder. Garden har vært i familiens eie i minst 8 generasjoner.

Straalberget har trolig vært drevet og bebodd siden tidlig på 1700- tallet. Man vet at stedet ble brukt som seteområde og tilholdssted for veidemenn. Tidligere eksisterte det minst 26 hus på garden, men mellom 1860-1870 årene ble garden flyttet ca. 300m i sørvestlig retning, og antall hus ble betraktelig redusert.

Garden har de siste 10 årene gjennomgått et omfattende og planmessig restaureringsarbeid. for å redde gårdens bevaringsverdige og kulturhistorisk sett verdifulle bygningsmasse fra videre forfall, ved hjelp av stor egeninnsats, dugnadshjelp og veiledning fra dyktige fagfolk.

Straalberg var i sin tid sett på som et ”åndssenter”, og i perioder et tilholdssted for mange kjente forfattere og kunstnere. Arne og Hulda Garborg, Harriet Backer, Else Kitty Kielland, Ivar Mortenson Egnund, David Monrad Johansen og Johan Kvandal for å nevne noen.

Sommerstua er en Østerdalsstue fra midten til siste halvdel av 1700-tallet, og er en av 9 opprinnelige bygninger fra denne tiden som utgjør en betydelig del av et verneverdig og komplett gårdsanlegg.

Tradisjonen var at familien benyttet denne bygningen da de hver sommer flyttet ut av Vinterstua for at denne skulle vaskes ned og nødvendig vedlikehold utføres. Etter dette ble den leid ut til familier som ønsket ferieopphold på landet.

Sommerstua hevdes å være av de mest verdifulle husene på garden. Eier ønsker å bevare det autentiske ved bygningen både m.h.t. interiør og eksteriør, og blir best ivaretatt dersom den brukes, og legges til rette for det.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss