Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2337 Nordlandsmuseet - Bodø - Restaurering av motoråttringen Teisen

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 160.000 til restaurering av motoråttringen Teisen

Nordlandsmuseet ble stiftet i 2002 som konsolidert museum for de 9 kommunene i regionen Salten i Nordland, og omfatter 20 museumsanlegg som formidler regionens kulturarv. Nordlandsmuseet har råderett og delvis eierskap over 50 000 gjenstander og 140 bygg.

Nordlandsmuseet søker med dette om midler til istandsetting av MK Teisten; trolig det eneste gjenværende, flytende eksemplaret av denne båtmodellen som forteller om brytningstiden mellom ro- og seilbåt og motorisert fiskebåt/sjark.

Fartøyet står på Riksantikvarens verneliste.
Båten som har vært forvaltet av Nordlandsmuseet siden 2004, har siden november 2012 stått innendørs i påvente av reparasjoner.

Teisten ligger til vanlig i kommunesenterets småbåthavn, like ved det fredede kulturminnet Ørnes handelssted. I 1930-årene gjennomgikk handelsstedet og kommunen avgjørende endringer med tanke på samfunnsliv og kommunikasjon. Nordlandsmuseet anser Teisten som et viktig del-uttrykk for disse endringene.
Den beste formidlingen av kystkultur skjer gjennom nærkontakt med fartøyene, Nordlandsmuseet ønsker å bevare motoråttringen gjennom bruk. Når Teisten igjen er på vannet er den tenkt brukt i museal og kommersiell sammenheng, bl.a. i skoleopplegg tilknyttet det fredede og nylig renoverte handelsstedet Ørnes, andre opplegg i Stiftelsen Nordlandsmuseets regi, i tilknytning til opplevelsesturisme og deltagelse på kyststevner. Nordlandsmuseet har flere ansatte med pedagogisk- og teaterfaglig kompetanse som bidrar i utviklingen og gjennomføringen av museets formidlingsopplegg.

En reparert Teisten vil bli del av Nordlandsmuseets helhetlige formidling av kystkultur i hele regionen. Representanter for Norsk Kulturråd og Riksantikvaren de siste årene på kyststevner/fartøyvernmesse, har nevnt Teisten som eksempel på båter det kan være spennende å formidle i Norge.
Det er et ønske at MK Teisten kan bli ferdig til Forbundet Kysten sitt landsstevne i Bodø sommeren 2016, samme år som byen feirer sitt 200-års jubileum. Begge arrangementene vil gi Teisten god anledning til å vise seg frem som den flotte representanten for vår historie og kultur den er.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss