Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2339 Stift. Notnaustet i Norddal - Reparasjon av Dale Kai

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til reparasjon av Dale Kai

Stiftinga Notnaustet i Norddal har som formål å ta vare på kulturminner knyttet til livet på fjorden i Stranda og Norddal kommuner.

Orkanen ”Dagmar” ødela den gamle trekaia i Dalsbygda jula 2012. Kaia er privateid, og grunneieren ser seg ikke i økonomisk stand til å bygge opp igjen kaia. Han er imidlertid åpen for å finne løsninger slik at kaia kan gjenreises. Folket i Dalsbygda har også et sterkt ønske om det samme.

Stiftinga Notnaustet ønsker å engasjere seg i et slikt prosjekt – både med bakgrunn i sitt formål, men også ut ifra følgende: Industrialismen medfører at de sosiale linjene og punktene i landskapet blir endret. Linjene peker stadig mer ut av det lokale miljøet. De møtestedene som tiltrakk seg mest oppmerksomhet, var orientert mot utenverdenen, og dessuten mer rettet fremover i tid. Møtestedene var kilder til endring. Dampskipskaia, jernbanestasjonen og landhandleriet ble den nye tidens sosiale magneter, og det var vel nettopp det utadrettede som ga disse stedene så stor tiltrekningskraft. De dannet urbane kiler inn i bygde-miljøet, og ble sentre for modernisering, både økonomisk og mentalt.

Kaia i Dalsbygda består av en steinkai og en trekai og ble bygget som dampskipskai i 1902 og senere utvidet til fergekai i 1955. Også allmuen kunne nå se seg råd til å bruke «Fjordabåten», og veien til omverdenen lå åpen både for folk og varer. Dette fikk stor betydning for utviklingen fremover da bygdefolket og handelsmennene fikk solgt sine varer.

Landet og vår region trenger et sted som forteller ettertiden om disse viktige hendelsene i vår nære historie. Dale Kai kan bli et slikt historisk sted.

Norddal eller Dalsbygda, som den også heter, er et særpreget sted med mange kulturminner: Kirken fra 1782, det eldgamle og unike naustmiljøet, den største samling tradisjonelle Sunnmørsbåter utenfor museene, den gamle prestegarden, seterdrifta i Herdalen, m.m. Deler av Norddal ligger innenfor Verdsarvområdet som igjen ligger tett opptil turistvegen «The Golden Route». Folket i Dalsbygda er opptatt av innovasjon og bygdeutvikling med utgangspunkt i naturopplevelser, lokal kultur og kortreist mat. Leieretten til kaiområdet kan overføres til en stiftelse.

Trekaia ble dessverre sterkt skadet av orkanen Dagmar i desember 2011. Allerede før denne skaden inntraff var det tanker om å etablere et nasjonalt reisested på kaia. Etter skaden ble kostnadskravet endret, og det som nå er aktuelt er å bygge opp igjen dampskipskaia tilnærmet slik den fremsto i 1902.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss