Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2342 Per Bjørn Foros - Restaurering av gulv og stubbloft i Stampjordhuset i 2015

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 20.000 til restaurering av gulv og stubbloft i Stampjordhuset i 2015

Huset «Liland» ble oppført i perioden 1947 – 1955 av søkerens onkel, Per P. Foros, som var utdannet byggmester og snekker, men også redaktør for Arbeidets Rett på Røros.

Like etter krigen var det ikke så lett å sette opp eget hus p.g.a. rasjonering på tømmer. Foros ville vise at folk flest kunne bygge sin egen bolig til overkommelig pris, basert på tilgjengelige materialer, og ble derfor interessert i jord som byggemateriale.

Jorda han brukte var vanlig norsk podsoll, iblandet noe leire. Podsoll er landets mest vanlig jordtype, og spadd direkte opp av grunnen, ble det dermed kjeller samtidig. Det er ikke brukt vann, bare jord som er stampet i forskaling, og som dermed bindes sammen kjemisk under mekanisk trykk.
Utvendig er huset påført steinkulltjære og deretter malt. Veggene er 40 cm tykke og gir huset et spesielt preg innvendig. Om vinteren er huset et varmemagasin som tar lang tid å varme opp, men som deretter holder godt på varmen. Om sommeren er huset svalt og krever kun sporadisk fyring.
Liland er det første våningshuset av jord i Sør-Trøndelag, og trolig det eneste.

I 1976 skjøtet Per F. Foros over eiendommen til alle sine nevøer og nieser, i alt 11 personer. I dag er det bare tre igjen, bl.a. Per Bjørn Foros som gjennom mange år har holdt tilsyn med stedet. Eiendommen er tenkt bevart mest mulig i den stand og den form den alltid har hatt, og huset blir i dag brukt av lokale lag og foreninger, og til ulike kultur arrangementer og er også tenkt brukt slik i fremtiden også.

Fylkesantikvaren i Sør-Trøndelag var høsten 2012 på befaring og mener at huset er unikt og har høy sjeldenhetsverdi. Med en eier som uttrykker et klart ønske om å bevare bygningen utvendig og innvendig, og å bruke det som et lokalt samlingssted, legges det godt til rette for at huset kan forvaltes på en god måte

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss