Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2349 Anders Olastuen - Restaurering av låve på gården Olastuen

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 20.000 til restaurering av låve på den skogfinske gården Olastuen

Olastuen er en gård med høye kulturhistoriske verdier. Gården som har skogfinske aner har som mange andre gårder forandret seg over tid og tilpasset seg nye driftsformer. Det sene 1800-tallets høykonjunktur påvirket også Olastuen og flere nye bygninger ble oppførte. Våningshuset var trolig den siste som ble oppført før konjunkturen gikk ned igjen.

Gården er beliggende straks inntil kirken i Gravberget i den østre delen av Våler kommune, helt inntil grensen til Sverige, og er en av de eldste. Gården som ble ryddet under første halvdel av 1600-tallet, ligger sentralt i et åpent kulturlandskap og har røtter i den skogfinske kulturtradisjonen. Dagens bebyggelse er hovedsakelig fra 1800-tallet, men her finnes også eldre bygninger. Gården som tidligere var husmannsplass ble frikjøpt i 1952.
I stabburet er det samlet gamle tingene til et gårdsmuseum.

Gårdsbebyggelsen på Olastuen består av våningshus, stabbur, låve, stallåve, fjøs, hønseshus/vedskåle (trolig den eldste), kårbolig og ei smie. Bryggerhuset ble tatt ned for noen år siden p.g.a. bygningens tilstand, men er lagret i avvente på restaurering og ny plassering på tunet.

I løpet av 2014 har man gjennomført restaurering av smia og hønsehuset/vedskålen der Norsk kulturminnefond, Hedmark fylkeskommune og Våler kommune har bidratt med midler. I smia gjenstår å få på plass grua slik at bygningen kan brukes som smie.

Låven er en viktig del av bygningsmiljøet på Olastuen, og bidrar til å fortelle historien om gården og om den utvikling den har gjennomgått. De aktuelle tiltakene er relativt beskjedne hvis de gjennomføres snarlig. Lar man vente for lenge blir tiltakene mer omfattende. Prosjektet vil bli fulgt opp av antikvar Hans Johnsson og en restaureringsplan for låven er utarbeidet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss