Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2352 Veterinærinstituttet - Analyse av blybelastning hos norske svaner

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 170.000 til analyse for blybelastning hos norske svaner

Veterinærinstituttet overvåker helsesituasjonen til ville dyr fra hele landet. De samler også inn vevsmateriale (blod/organer) fra ville dyr for forskning på sykdommer og miljøgifter, og lagrer biologisk materiale på biobank for fremtidig forskning innen vilthelse.

Blyforgiftning er en kjent problemstilling hos en rekke fuglearter og er bl.a. rapportert fra Nord-Amerika og Europa. En omfattende studie av havørn i Finland viste at blyforgiftning var den viktigeste dødsårsaken og utgjorde 30 % av dødeligheten. Blyforgiftning er også påvist hos 14 % av havørn i Sverige.

Blyforgiftning av svaner er godt dokumentert internasjonalt og Veterinærinstituttet har ved obduksjon av selvdøde fugler diagnostisert blyforgiftning på en rekke knoppsvaner og sangsvaner de siste tiårene. Det finnes derimot ingen store, vitenskapelige studier over blybelastningen for norske svaner.

I 1991 ble det forbudt å bruke blyholdig hagleammunisjon ved jakt i våtmark i Norge, mens et totalforbud ble innført i 2005. Norges Jeger- og Fiskerforbund har de siste årene ønsket å gjeninnføre bly i haglammunisjon og har overbevist enkelte politikere.

Veterinærinstituttet holdt et faglig innlegg under en høring om saken på Stortinget i oktober 2014, og det ble poengtert av Saksordfører på Stortinget at det er store kunnskapshull rundt effekten av bly på dyr og mennesker.
For å gi politikerne et best mulig faktagrunnlag ved vurdering av lovforslaget om gjeninnføring av blyhagl ønsker Veterinærinstituttet å analysere blybelastningen hos 300 norske svaner over en periode på 35 år, og Veterinærinstituttet ønsker derfor å analysere leverprøver fra 150 sangsvaner og 150 knoppsvaner som er undersøkt og lagret i organbanken i perioden 1978-2012.

Blyanalysene blir utført i samarbeid med NMBU, og planlegges ferdigstilt innen utgangen av juni 2015.

Veterinærinstituttets ledelse mener at problemstillingen rundt blyforgiftning er så viktig både for miljøet og dyrevelferdsmessig at de har egenfinansiere disse innledende analysene. Imidlertid har institusjonen dessverre ikke anledning til ytterligere egenfinansiering av ytterligere analyser.

Resultatene vil være viktig for politikerne som skal behandle lovforslaget om gjeninnføring av blyhagl. Analysene vil være av allmenn stor interesse

http://www.vetinst.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss