Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2354 Bragdøya kystlag - Nytt dekk til MS Nesebuen

fikk på styremøte 11. februar 2015 i Stiftelsen UNI kr. 250.000 til nytt dekk på MS Nesebuen

Bragdøya kystlag er en frivillig kulturvernorganisasjon med 650 medlemmer som viser dugnadsånd, idealisme og et sterkt engasjement for å gjøre kystkultursenteret og tilliggende områder tilgjengelig for allmennheten. Bragdøya kystlag har siden 1986 gradvis bygd opp et kystkultursenter på Bragdøy i Kristiansand hvor det formidles fiskerihistorie, bl.a. gjennom utstillinger og bevaring av eldre fiskefartøyer. Kystkultur-senteret fremstår i dag som et av byens mest populære utfartssteder.

MS Nesbuen ble bygget i 1948 for Peder og Bjarne Pedersen hos H. Gregersens Båtbyggeri, Moen ved Risør og fikk navnet Galant. Skøyta ble brukt i drivgarnfiske etter makrell, i sildefiske og til reketråling.

I 1989 ble fartøyet unntatt kondemnering og overtatt av Stiftelsen Vest-Agder fylkesmuseum v/Bragdøya Kystlag. Båten har vernestatus og bevares som en typisk representant for 2. generasjon av motoriserte fiskefartøyer på Skagerakkysten.

Vest-Agder fylkesmuseum er formell eier av båten da en forutsetning for kondemneringsordningen var at en institusjon med museumsstatus skulle eie båten.

Bragdøya Kystlag er uten slik status men har likevel en avtale om full disposisjonsrett over båten og skal etter avtalen ha ansvar for vedlikehold og restaurering.

Nesbuen var i meget dårlig forfatning da kystlaget overtok den, og mange hundre frivillig dugnadsinnsats er lagt ned før båten ble i brukbar stand.

Rekke og skansekledning ble skiftet ut vinteren 1992/93, båten ble slippsatt og kjølbolter skiftet med service på aksling, ror og gir, og undervannsskroget ble ettersett og stoffet vinteren 1994/95. Vinteren 2002 ble passasjersertifikatet fornyet og noen bordganger i skutesiden skiftet ut. Og stadig foregår mindre reparasjoner og kontinuerlig vedlikeholdsarbeid på Nesbuen.

Fra høsten 2011 ble Nesbuen tatt ut av drift for å gjennomgå en stor og omfattende restaurering, og etter nærmere tilstandsvurdering viste det seg at båten var i mye dårligere forfatning enn først antatt. De fleste spant må byttes eller forsterkes og mye av hudplanken må skiftes.

http://bragdoya.ning.com/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss