Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2388 Ulefos Hovedgaard - Restaurering av fasader

fikk på styremøte 23. april 2015 i Stiftelsen UNI kr. 700.000 til restaurering av fasadene på Ulefos Hovedgaard

Empireanlegget på Ulefos er et resultat av gylne tider for handelspatrisiatet i siste halvdel av 1700-tallet. En liten gruppe blant landets fremste familier klarte å svinge seg opp på et europeisk nivå. Denne økonomiske eliten viste stor interesse for arkitektur og interiør ved å reise toneangivende praktbygg. Niels Aall bygde sitt prestisjehus og skapte samtidig empirens tidligste, mest markante og sjarmerende bygning. Ulefos ble reist som et landsted og sto ferdig i 1807. Senere ble huset Aalls faste bolig. At han i sterk grad bidro til å bygge grunnmuren for grunnlovsverket, og et mer selvstendig Norge i 1814, er også en del av historien som kan knyttes til hovedgården.

Ulefos Hovedgaard regnes for å være empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge og er fredet. Bygget ligger på en høyde nord for sluseanlegget nær tettstedet Ulefoss. I dag er Ulefos Hovedgaard et museum. I tillegg til den herskapelige hovedbygningen omfatter museet også et vognmuseum med kjøretøy og reiseutstyr fra Hovedgaarden, en restaurert jordkjeller, lekestue og drivhus. Hovedbygningen er omgitt av en stor park i engelsk stil.

Telemark Museum, som er driftsansvarlig for Ulefos Hovedgaard, har i flere år sett det prekære behovet for å restaurere fasaden, men har ikke kunnet prioritere dette p.g.a. store utfordringer med taklekkasjer.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss