Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2400 Glomdalsmuseet - Istandsetting av Åsetbygningen

fikk på styremøte 23. april 2015 i Stiftelsen UNI kr. 500.000 til istandsetting av Åsetbygningen på Glomdalsmuseet

Åset er en av de eldste gårdene i Åmot, og Åsetbygningen, oppført i 1795, ble i 1927 gjenreist på Glomdalsmuseet og er en av de største antikvariske bygningene her. Med sine store rom og estetiske og stilmessige karakter egner den seg godt for formidling og aktiviteter. Overklassetilknytningen og begivenheter som har funnet sted i huset gir et godt grunnlag for å framstille et sosialt tidsbilde og for å knytte bygningen opp mot den nasjonale historien.

Åsetbygningen og Åmottunet representerer de store skogeiernes kultur i Østerdalen, og samtidig spennet i byggeskikken slik den framstår i brytningstida på 1800-tallet. Man gjenkjenner den tradisjonelle byggeskikken i innredninga av stuerommet, der møblementet har sin tradisjonelle plass slik som i østerdalsstuene. Og ved siden av Åsetbygningen står ei lita østerdalsstue, som viser kontrasten mellom denne eldre byggeskikken og den moderne som Åsetbygningen representerer.

Dessverre har bygningen et dårlig tak. Et våtere klima med kraftigere regn og temperatursvingninger utgjør en større belastning enn før. Huset har stadig nye taklekkasjer fordi snøtyngden gjør at det sprekker takstein hvert år.

Det vil bli leid inn fagfolk til deler av prosjektet, særlig til jekking og utbedring av veggkonstruksjoner. Dette grunnet at huset har en slik størrelse at det krever restaureringshåndverkere som har erfaring med å jekke store tømmer-konstruksjoner.

http://annomuseum.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss