Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2563 De Mathiesenske Samlinger - Istandsetting av "Barkelyshuset" på Eidsvoll Værk

fikk på styremøte 3. juni 2015 i Stiftelsen UNI kr. 25.000 til istandsetting av "Barkelyshuset" på Eidsvoll Værk

Eidsvoll Værk er mest kjent som stedet der Norges grunnlov ble utarbeidet. Før det hadde det vært en storstilt industriell virksomhet på eiendommen helt fra 1600-tallet. Det var først og fremst jernverksvirksomhet som ga stedet et oppsving, men etter hvert tok tømmersalg og skogsdrift over som hovednæring.

Eiendommen eies i dag av familien Mathiesen, og selve barkehytten er nylig overdratt til De Mathiesenske samlinger.

Lysthuset er helt unikt. Det ble bygget i 1857, og består av en sekskantet bygning med pyramidetak. Utvendig er bygget kledd med granbark, og inne er vegger og himling kledd med bjørkenever som er inndelt i vakre felt ved hjelp av pinner, og dekorert med kongler.

Det er en rekke signaturer og hilsninger skrevet på innerveggene i barkehytten. De eldste av disse er helt tilbake til 1850-tallet, og det er en rekke kjente personer som har satt igjen sitt navnetrekk.

Prosjektet består i å sikre selve bygningen fra videre forfall ved å heve den og sette den på et fundament over bakken, samt utbedre skader i den utvendige granbark-kledningen og skifte taktekking. I tillegg må alle inskripsjoner på de neverkledde innerveggene retusjeres og friskes opp slik at de ikke forsvinner for godt.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss