Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2722 Lillian Bjørnseth og Sigurd Revheim - Restaurering av Gamlahuset på Haugane

fikk på styremøte 10. desember 2015 i Stiftelsen UNI kr. 25.000 til restaurering av Gamlahuset på Haugane

Gamlahuset på Haugane var hovedhus på bruket frem til 1858 da nytt bostadshus ble bygget. I 1906 ble jorda delt mellom 2 brødre. Johannes, bestefar til Rune Revheim, flyttet med kone og 4 barn, senere 3 barn til, til gamlehuset, mens bror hans flyttet til Bruleitet og tok nyhuset med seg.

Gamlehuset var igjen blitt hovedhuset på Haugane.

Huset er i god stand, men krever nå en restaurering.

Hordaland fylkeskommune har gitt en antikvarisk vurdering der det fremgår blant annet: SEFRAK-registeret antyder at huset er fra 1800-tallet, men ifølge eier er huset flyttet i 1833. Det er skriftlige kilder til gårdens historie og gjeldende bygninger, og det må kunne antas at bygningene er fra siste halvdel av 1700-tallet. Gamlahuset er en typisk lemstove med skut i begge ender.

Hoveddelen har stue i den ene enden og bur i den andre med lem over. Kjøkkenet eller «døra» er på midten. Bygningen inngår som del av et tun, slik at kulturminneverdien er større og representert av mer enn denne bygningen i seg selv. Kulturminne og eierskap spiller på lag, og her er kompetanse til å videreføre og finne gode løsninger for bruken fremover.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss