Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2725 Louise Qvam - Grunnmursreparasjoner på våningshuset på Opsal gård

fikk på styremøte 10. desember 2015 i Stiftelsen UNI kr. 25.000 til grunnmursreparasjoner på våningshuset på Opsal gård

Gårdsbruket ligger i et LNF-område og blir brukt som fellesseter for flere bruk.

Gården ligger vestvendt med storslått utsikt mot Tangen/Mjøsa og Skreia i vest, Vallset-bygda og Romedal mot nord. Det har vært en gard med store jord- og skogeiendommer, og flere plasser og bruk, som etter hvert er fradelt, sammen med skogeiendommer.

Opsal ble kjøpt av nåværende eieres oldemor Ragna Eriksen Qvam i 1919.

Tunet består av 6 Sefrak-registrerte bygninger, alle oppgitt fra 1800-tallet: Hovedbygning, føderådsbygning, stabbur, låve med stall, skåle, bu og størhus. Våningshus og stabbur danner et inntun i nord, mens låven står lenger unna mot sør. Skålen skiller mellom inn- og uttun. Bolighusene er tydelig plassert for å få god utsikt.

Våningshuset er på ca 250 kvm grunnflate, opprinnelig del fra 1820. Oppført i tømmer, og har en dominerende plass på tunet og er utvidet og påbygd på 1880-tallet med 2. etasje og sveitserveranda. Huset har preg fra forrige århundreskifte, selv om de fleste vinduene er beholdt som rokokkotype med små ruter. Huset står på en natursteinsmur som er nesten etasjehøy på nedsida, men i ferd med å komme under terreng på oversida. Våningshuset har høy verneverdi, og en relativt stor tidsdybde, med høy autentisitet. Huset er et landemerke i kulturlandskapet.

Gardsanlegget er et godt eksempel på en større 1800-tallsgard i søndre Stange, med en spesiell historie, og en helt spesiell beliggenhet. Garden har stor betydning som landskapselement, og som bygningsmiljø.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss