Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2742 Stiftelsen vern av Meløygården - Restaurering av "Banken" ved Meløygården

fikk på styremøte 10. desember 2015 i Stiftelsen UNI kr. 170.000 til restaurering av "Banken" ved Meløygården

Av husene som Stiftelsen vern av Meløygården eier, i det gamle rekketunet i Meløygården, er de nå kommet til restaurering av ”Banken”.

«Banken» som ble bygget av Meløy Sparebank i 1925, nå Sparebank 1 Nord-Norge, danner den sørlige avgrensingen av tunet i Meløygården. Kirken, som er Nord-Norges nest største trekirke, med ca. 700 sitteplasser, danner den nordlige avgrensingen. Tunet er ett av få bevarte rekketun i Nord-Norge, der husene er fra 17-1800 og tidlig 1900-tall. Her hadde også adelsslekten Benkestok sitt hovedsete fra 14-1500-tallet. Meløygården er valgt til Meløy kommunes tusenårssted.

Stiftelsen har til nå gjort utvendig restaurering av 2 andre hus i Meløygården, Anders Larsastua, samt Almuestua. Da banken sto ferdig i 1925, var fasaden vendt innover mot tunet, og dannet da en flott avslutning av tunet. På 1970-tallet ble de flotte ovale vinduene og søylene, flyttet til nytt inngangsparti vendt mot fylkesveien. Det ser ut til at man den gang «Banken» ble bygget har latt seg inspirere av stilen til Oslo Børs. I dag er søylene i ferd med å gå i forråtnelse. Vinduene fra 1970-tallet er for det meste punktert.

Målsettingen er derfor å få satt inn nye vinduer i riktig stil, samt å skifte en del dårlig ytterkledning. Man ønsker å restaurere de ovale vinduene i inngangspartiet. Det samme ønskes med søylene.

Det er også ønskelig å skape aktivitet i tunet. Tradisjon med ”Jul i Meløygården”, som er spesielt rett mot barn, er allerede skapt. Det arbeides også med et prosjekt i samarbeid med Stiftelsens gode samarbeidspartner, Meløy Historielag, om flere aktiviteter.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss