Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2773 Foreningen Sangerhuset - Sikkerhetstiltak, miljø- og bygningsmessige utbedringer av Sangerhuset på Røros

fikk på styremøte 10. februar 2016 i Stiftelsen UNI kr. 296.944 øremerket snøfangere ved Sangerhuset på Røros

Sangerhuset ble oppført for Røros Sangforening i 1907 etter tegninger av Alfred Getz, daværende direktør ved Røros Kobberverk.
Bygningen har beholdt sitt opprinnelige utseende, og er i sveitserstil, en stilart som var fremherskende i nordeuropeisk trearkitektur fra ca. 1840 til ca. 1920. Karakteristisk er store takutstikk, fremheving av gavler, rikt utskårne ornamenter og listverk, høye grunnmurer og maling i treimiterte farger. Mange av husene på Røros endret utseende etter at jernbanen var ferdig i 1877. Jernbanestasjonene var alle i sveitserstil, noe som påvirket dører, vinduer, maling m.m. på Røros. I dag er kun Sangerhuset igjen som et eksempel på sveitserstilen på Røros.

Huset har vært det viktigste forsamlingslokalet på Røros i det 20. århundre og har spilt en betydningsfull rolle i lokalmiljøet, bl.a. som samlingssted under Rørosmartnan. I tillegg har «Sanger-lokalet», som det også ble kalt, huset kinoen på Røros i 59 år (1920-1979) i regi av Bergstadens Vel.

I 1978 ble bygningen solgt til Røros Elektrisitetsverk med den forutsetning at den skulle rives. Men tiden arbeidet for den, og bygningen ble fredet i 1983, og overført til Røros Sangforening. Styret i Foreningen Sangerhuset står nå overfor en formidabel oppgave i å hanskes med det akkumulerte etterslepet av vedlikeholdsoppgaver. En av oppgavene er nye snøfangere på huset.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss