Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2797 Lise Kristensen - Restaurering av teglsteinsfjøs ved presteenkesetet Huser

fikk på styremøte 13. april 2016 i Stiftelsen UNI kr. 25.000 til istandsetting av teglsteinsfjøset på Huser

Gården Huser har historie tilbake til vikingetiden og var kirkegods frem til 1850. På midten av 1700-tallet ble gården presteenkesete. Hovedbygningen som brukes i dag, ble satt opp av Maren Binderup, den første presteenken på Huser. Med sin beliggenhet nær Fenstad kirke og ved Norges mest vannrike elv, Vorma, var gården et trafikknutepunkt. Sundstedet ble flittig brukt frem til brua over Vorma kom i 1910.

I 1919 ble garden solgt til Ole Kristensen, oldefar til dagens eier, Lise Kristensen. Hun overtok driften av gården i 1974. I dag driver Lise Kristensen gårdsturisme i tillegg til korn, sau og skogsdrift, og fjøset vil bli en naturlig del av dette.

Bygningsmassen består i dag av et eldre våningshus, bu, teglsteinsfjøs, dukkestue og garasje. Fjøset er bygget i upusset teglstein over en kjeller av kalk- eller leirmurt naturstein. Bygningen har moderate setningsskader, men fremstår som i grei stand. På en dør i kjelleren på murbygget står det 1771 på et nøkkelskilt. Dette kan teoretisk være byggeåret for murhuset, men like sannsynlig er det at døra har blitt gjenbrukt og at dateringen skriver seg fra byggeåret til et annet bygg.

Søker ønsker å dele prosjektet opp i ulike faser for å sikre at hun gjør de riktige valgene. Første fase vil være utbedring av setning på nordre langvegg mellom vindu og endevegg, med tilbakeføring av rommet innvending.

Teglsteinen som er benyttet er brent som utvendig stein. Gråsteinsmuren er i gråstein, og det antas at steinen er hentet fra et gammelt steinbrudd i kirkedalen, ravinedalen som sannsynligvis var veien folk benyttet fra sundstedet Husersund ved Vorma til Fenstad kirke. Steinmuren ser ut til å ha vært hvitpusset i seinere tid fordi den er sementbasert. Nå er det meste falt av. Det er nå tenkt å pinnesette gråsteinsmuren og bruke kalkmørtel i fugene og la gråsteinsmuren være gråsteinsmur.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss