Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2802 Kongsvinger Museum - Brannvarslingsanlegg i Aamodtgården, Øvrebyen i KOngsvinger

fikk på styremøte 13. april 2016 i Stiftelsen UNI kr. 58.100 til brannvarslingsanlegg i Aamodtgården i Kongsvinger

Aamodtgården eies av stiftelsen Kvinnemuseet - Museene i Glåmdal og er knyttet til Anno museum, avd. Kongsvinger museum.

Aamodtgården ligger lengst opp mot Kongsvinger Festning i Øvrebyen. Anlegget ble bygget i 1801 og består av hovedbygning med empiretrekk, drengestue, driftsbygning som har rommet uthus, stall, fjøs, grise- og hønsehus og et stabbur med årstall 1729.

Anlegget ble bygget av Ole R. Rynning, som var magasinforvalter på festningen. Eiendommen ble kjøpt av distriktslege Otto Aamodt i 1901 og var i denne familiens eie til den ble testamentert til Kongsvinger kommune i 1968. Her ble Kongsvinger museum åpnet i 1985. Halve første etasje i hovedbygningen brukes som kunstgalleri. Store deler av bygningen er ellers innredet som bymuseum med spesiell vekt på familien Aamodts betydning for Kongsvinger generelt og bevaring av Øvrebyen spesielt.

Aamodtgården ble fredet i 1924. I Øvrebyen finnes flere fredede bygninger, og bydelen er Hedmarks største sammenhengende vernede trehusmiljø. Sammen med festningen, utgjør Øvrebyen distriktets viktige forsvarshistorie. Aamodtgården er på mange måter Kongsvingers «storstue».

En brann i et av de mange trehusene vil lett kunne spre seg og få et fatalt utfall. Brannvarslingsanlegget i Aamodtgården ble installert på 1980-tallet, og det lar seg ikke lenger gjøre å skaffe reservedeler til anlegget.

http://annomuseum.no/museum/kongsvinger/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss