Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2882 Tycho Brahe Instituttet AS - Istandsetting av Soltårnet og Coude-refraktor ved Solobservatoriet på Harestua

fikk på styremøte 6.juni 2016 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til istandsetting av Soltårnet og Coude-refraktor ved Solobservatoriet på Harestua

Solobservatoriet på Harestua ligger 588 m.o.h. og er Norges største astronomiske anlegg. Anlegget består av flere bygninger hvorav 3 bygninger med tekniske installasjoner har en nasjonal verneinteresse. Hovedbygget på solobservatoriet er Soltårnet. Det ble bygget tidlig på 1950-tallet og tatt i bruk ca. 1954. Bygget består av tårnhuset og tårnet, et hexagon-formet tårn på ca. 29 m2 og 14 meter over bakkeplan.
Tårnet er bygget i pusset betong.

Tårnet har en kuppel (halvkule) bygget i stål med en diameter på ca. 4,5 meter. Den utvendige overflaten på kuppelen er flassete og rusten. Innvending er kuppelen delvis flassete, men i bedre tilstand enn utvendig. Tårnhuset er bygget med tilsvarende teknologi som Tårnet. Alle de 10 vinduene er stedvis råtne og generelt i dårlig tilstand.

Coude-refraktor består av en oktogonformet betongkonstruksjon med aluminiumstak. Konstruksjonen er i god stand men bærer preg av alder med flassete oppsprukket puss samt flasset maling.

http://solobservatoriet.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss