Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2925 Lars Sankar-Øyan - restaurering

fikk på styremøtet 31. august 2016 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til restaurering av steinfjøs med låve

Hver sommer siden 2010 har det pågått et kontinuerlig arbeid med å rehabilitere det kanskje første fjøset av sitt slag i fjellregionen i Hedmark. Fjøs bygd over tre plan, med høy-låve, husdyrrom og gjødselkjeller ble ikke vanlig i dette området før mot midten av 1800-tallet. Fjøset på Telnes Øvre stod ferdig i 1802.
Første fase av dette omfattende restaureringsarbeidet er utført med en betydelig egeninnsats og egenfinansiering.
I andre fase har Sankar-Øyan fått tilskudd fra Kulturminnefondet på kr. 270.000 og fra Hedmark Fylkeskommune kr. 50.000.
Det har blitt utført omfattende arbeid til nå, men det er mye som står igjen.
For å kunne få en realistisk finansieringsplan på plass, slik at arbeidet kan fortsette, er man avhengig av flere støttegivere og søker håper derfor at Stiftelsen UNI kan være med på å gi nok et gammelt verneverdig bygg nytt liv. Det er håp om å kunne gjennomføre restaureringen som planlagt, inkl. rekonstruksjon av låvebru. «Lemkloppa» er naturligvis helt essensiell i forhold til låvens funksjonalitet både i fortid og framtid, og utgjør i tillegg et viktig estetisk element i bygningslandskapet som gammelfjøset utgjør.

Nordøsterdalsmuseet har vurdert steinfjøset på Nesset, og konkluderer med at steinfjøset på Nesset er svært bevaringsverdig. Det er viktig at det blir tatt vare på og gitt en bruksfunksjon. At et fjøsbygg fra 1802 kan få en ny bruksfunksjon over 200 år senere er en god dokumentasjon på verdien og betydningen av solid handverk.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss