Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2944 Gamle Grand Hotell i Vardø

fikk på styremøtet 31. august 2016 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til utskifting av vinduer og til renovere fasaden

Som et av Nord- Norges fineste og mest moderne hotell, med både sentralvarme og elektrisk lys, stod Grand hotell ferdig i 1914. Pomorhandelen mellom Norge og Russland genererte en større trafikk og økonomi mellom de to nasjonene, hvilket ga et godt grunnlag for et hotell av denne klassen.

Hotellet er et av Nord-Norges tidligste betongbygninger. Det er to stilperioder som er gjennomgående i bygningen, jugendstil og sveitserstil. Som hotell overlevede ikke bygningen så lenge, men den overlevede 2. verdenskrigs massive ødeleggelser, som et av de få førkrigsbygninger i denne delen av landet. I krigens ettertid har bygningen rommet en rekke virksomheter som bl.a. bibliotek, bank, apotek, telegraf, galleri og skole.
Bygningen ligger midt i hjertet av Vardø med havnepromenaden og Pomormuseet i umiddelbar nærhet. Grand Hotell er stort og stikker seg ut i bybildet. Bygningen er vurdert til å ha en høy verneverdi og er SEFRAK-registrert.

I forbindelse med 1000-års markeringen i Finnmark ble fasaden pusset opp sommeren 2005 i samarbeid med kommunen. I etterkant fikk eier positive tilbakemeldinger fra byens befolkning, og dette har inspirert til å fortsette restaureringen av bygningen. Arbeidet som nå gjenstår er å skifte vinduer i første etasje og til sist å renovere fasaden.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss