Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2954 Mandal museum - Andorsengården

fikk på styremøtet 31. august 2016 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til istandsetting av Andorsengården i Mandal

Andorsengården er et fredet bygningskompleks oppført i utmurt bindingsverk i perioden 1801-1805. Anlegget består av hovedbygg, mellombygg, økonomibygg og pakkhus. Hovedbygget har utenlandsk stilinnflytelse både ut- og innvendig, og er i såkalt "Style-Adams".

Bygningskomplekset ble oppført som bolig- og handelshus mot slutten av Mandals virkelige storhetstid. I interiøret er det forseggjorte detaljer som svinget repostrapp med mahognirekkverk, lister, takstukkatur og originale støpte jernovner. Økonomibygget med bryggerhus inneholder i dag kontorer og møterom, temporærutstilling, sjøfartsutstilling og Sørlandets største fiskerisamling. Bygningen har tre etasjer og en grunnflate på 300m².

I dag brukes store deler av Andorsengården til museum.
Hele boligkomplekset ble fredet i 1923 og er det eneste komplette handelshuset som er igjen fra Mandals storhetstid. Dessverre er bygningskomplekset i dårlig forfatning.

Andorsengården ligger i en landsdel med mye vind og nedbør, som fører til lekkasjer i vindusposter og dører. Vinduene er av gammel type og dørene har skader etter vannlekkasjer. På vestvendt fasade har det oppstått råteskader.

Det er utarbeidet en plan for framtidig bruk. Første trinn i den langsiktige planen er å sikre bygget, og man vil starte med bygningsmessige tiltak som istandsetting av vinduer og med arbeid på den ene fasaden.

http://www.vestagdermuseet.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss