Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3044 Guttorm Gullsvåg - Opplæringsprosjekt i forbindelse med restaurering av Hansinestua på Vega

fikk på styremøtet 7. desember 2016 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til ovennevnte prosjekt

Hansinestua er trolig en av de eldre våningshusene på Vega og har en spennende brukshistorie. Eier har fått fortalt av tidligere beboere av Hansinestua at den er bygd på slutten av 1700-tallet. Hansine, som huset er kalt opp etter, bodde i huset frem til slutten av 1950-tallet. Hun bodde alene. Broren drev gården og bodde i nabohuset. Fjøset lå sør for huset og er i dag revet.

Huset er satt opp i handlaft som er ”rydd” for hand, og tømringa er ganske grovt satt opp. Huset er halvannen etasje med tre rom i første og to i andre. Nede er det kjøkken, gang og skodd. Oppe er det to soverom.

I sommer deltok elever fra Träakademiet i Kramfors på et tranmalings¬seminar på Vega. Dette ble godt mottatt, og spiren til et videre samarbeid ble sådd. Når Hansinestua dukket opp med behov for en ny start, var det naturlig å koble de to sammen. Träakademiet i Kramfors er en opplæringsinstitusjon innen bygningsvern som er tilknyttet Mittuniversitet i Østersund. Elevene bidrar med restaurerings-prosessen og eventuelt med oppmåling og dokumentering.

Eier ser gjerne at Hansinestua restaureres og får nytt liv. Formålet er tredelt:
1) Å bevare Hansinestua. Bygget i seg selv er spesielt på grunn av sin brukshistorie og også på grunn av svært høy restverdi.
2) Opplæring av unge handverkere. Kompetansesikring for fremtiden
3) Å knytte håndverkere med spesialkompetanse for fremtidig istandsetting av kulturminner lokalt.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss