Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3182 Stiftelsen M/K Andholmen - Utskifting av master og skrog-gjennomføringer

fikk på styremøtet 8. februar 2017 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til utskifting av master og skrog-gjennomføringer på M/K Andholmen

M/K Andholmen er en ideell stiftelse som blant annet har som formål å ta vare på sjøkrigshistoriske fartøy og fremme norsk kystkultur. Båten er nå kommet til driftsfasen med vedlikehold og nye investeringer/oppgaver. Alt arbeid på skøyta foregår på dugnad. Hvert år jobber stiftelsen med å vise seg i nærmiljøet på diverse arrangementer, blant annet deltakelse på Havnedagene i Haugesund.

På M/K Andholmens hjemmesider står bl.a.: "Andholmen" ble bygget i Brattvaag, Møre og Romsdal og levert i 1938 til reder Karl Gregussen, Bø i Vesterålen. Fartøyet ble bygget som galeas med loddrett stevn og akterskipet krysserbygget. "Andholmen" ble rekvirert av norske sjømilitære myndigheter i Nord-Norge under kampene i Ofotfjorden/ Narvik-området april/mai 1940. Tyskerne kontrollerte den eneste dypvannskaien i området. Ca. 20.000 allierte soldater måtte derfor landsettes av mange mindre norske fartøyer, deriblant "Andholmen".
I juni 1940 ble sjømilitær kommando heist om bord i "Andholmen" og fartøyet seilte til Skottland under kommando av fenrik Finn Lagaard Eriksen.
Fartøyet returnerte til Norge ca. 20. mai 1945, og hadde da vært under norsk sjømilitær kommando kontinuerlig i ca. 5 år. Sannsynligvis som eneste fartøy som seilte med splittflagget under hele 2. verdenskrig.
M/K "Andholmen" representerer en enestående dokumentasjon av en viktig del av Norges sjømilitære historie. Neppe noe eksisterende norsk fartøy fra krigens dager kan vise til en tilsvarende innsats som M/K "Andholmen".

http:\www.andholmen.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss