Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3271 - Nord-Troms Museum - Restaurering av Holmenes Sjøsamiske Gård

fikk på styremøtet 7. juni 2017 i Stiftelsen UNI kr. 20.000 til ovennevnte prosjekt

Holmenes gård ligger ovenfor Birtavarre. Gården er fra midten av 1800-tallet. Familien fra folketellingene er oppført som samiske fastboende. Gården består av våningshus, 2 stabbur, vedsjå, hestestall, gammefjøs med høyløe, et mindre fjøs med høyløe, sommerfjøs og brønn.

Av nyere bygg finnes det et fjøs fra 1964 som i dag er omgjort til lager og kafébygg for museumsdrift på sommeren. Gården har også tilknytting til sjø og utmark med rorbu og lauvgamme. Våningshuset fra rundt 1910 er oppført av laftet furu i. Fjøsgammen har vannlekkasje flere steder. Dette medfører at kledningen får råteskader og at båsene har fått store fuktskader og tilvekst av soppangrep på kledningen.

Bygningene ved Holmenes Sjøsamiske Gård er fredete samiske kulturminner.
Buene og vedsjåen trenger å få tilført ny torv og never, samt nye torvholdstokker og vindskibord. Sommerfjøsen har behov for en total oppretting, og ny fundamentering må på plass. Det er i tillegg behov for å skifte ut sylstokk, samt at en del av bindingsverket.

Gården inngår i Nord-Troms museums formidlingstilbud og benyttes aktivt av skolene, Universitetet i Tromsø og andre besøkende i sommersesongen. Husflidslagene i Kåfjord bruker også gården som arena for formidling av den immaterielle kulturarven, med fokus på tradisjonshåndverk.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss