Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3284 Stiftinga Wittgenstein - Wittgensteins hus i Skjolden - Innløsning, demontering og lagring

fikk på styremøtet 7. juni 2017 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Ludwig Wittgenstein (1889-1951) fra Østerrike var en av de største filosofene på 1900-tallet. Med sine to verk: «Tractatus Logico-Philosopichus» og «Filosofiske undersøkelser» har han vært retningsgivende for logikk og språkfilosofi. Høsten 1913, 24 år gammel, brøt han opp fra det akademiske livet i Cambridge og dro til Norge for å få ro til å arbeide med logikken. Ferden endte i Skjolden, innerst i Sognefjorden der han førte opp et hus som han benyttet når han var i Skjolden.

Stiftinga Wittgenstein er privat stiftelse som ble etablert i 2014 med formål om:
1. å sikre kulturhistoriske verdier etter Ludwig Wittgensteins arbeid i Skjolden
2. å utvikle og forvalte eiendom og bygningsmasse relatert til eiendommen ved Eidsvatnet i Skjolden og gjennom dette medvirke til lokal verdiskaping
3. å gjøre kunnskap og historien om Ludwig Wittgenstein i Skjolden tilgjengelig
4. å ta vare på antikvariske verdier knyttet til Wittgensteins opphold i Skjolden
Visjonen er at, med huset til Wittgenstein som inspirasjon, kan det utvikles et internasjonalt reisemål for opplevelser, basert på filosofi som tema. Dette med formål å innføre humaniora, skape refleksjoner på vår livsholdning for unge og eldre gjennom studier, filosofivandringer, sabbatsopphold og seminarer.

Huset som Wittgenstein satte opp sto ferdig i 1914. Det lå 30 meter over Eidsvatnet med utsyn til bygda Skjolden. Han ønsket å være langt fra folk og så utilgjengelig som mulig. Plassen fikk på folkemunne navnet «Østerrike».
I 1958 ble huset flyttet til Bolstadmoen og bygget opp med noen endringer som lett kan restaureres tilbake til opprinnelig.

http://www.stiftinga-wittgenstein.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss