Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3343 Grønvolds Venner - Restaurering av høvel for takflis i Grønvold Sag og Mølle

fikk på styremøtet 30. august 2017 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til ovennevnte prosjekt

Grønvold Sag og Mølle i Torpa var en av bygdas viktigste industrivirksomheter i 150 år. Etter at virksomheten opphørte rundt 1990 tok en gruppe entusiaster over anlegget i Stiftelsen Grønvold Sag og Mølle. Gruppen er fokusert på å få mølla i drift igjen. Godt hjulpet av en erfaren møller fra nabobygda, ble kverna, tørka og spissemaskinen satt i god driftsmessig stand i 1994. Stiftelsen ble senere nedlagt og ansvaret for anlegget ble overført til foreningen Grønvolds Venner.

I dag er maskinene i mølla i like god stand som de var i 1994, og i regelmessig småskala drift. Til anlegget hører det også, som navnet tilsier, en sag. I saga finnes sagbenk, kløyver, listehøvel og høvel for takflis. I utgangspunktet er også den delen av anlegget tatt godt vare på, og alle maskinene kan med litt forberedelse startes.
Anlegget byr imidlertid på mange sikkerhetsmessige utfordringer. Grønvolds Venner ønsker også å få denne delen av anlegget i drift.

Høsten 2016 ble de forespurt om å bistå med produksjon av takflis til Ringsaker kirke. Flistak har sterk tradisjon i området, og Grønvolds Venner så på dette som en mulighet til å få erfaring med høvling av flis, og en test av anlegget. Dette ville gi erfaring og kunnskaper som kan videreformidles til kommende generasjoner. Årlig arrangeres Grønvolddagen, som en kulturbegivenhet i Torpa. Å kunne demonstrere høvling av takflis kan være et nytt element i demonstrasjon av et tradisjonelt industrianlegg.

Anlegget trenger grunnleggende oppgradering. Fundamentet til drivmotoren har gått i oppløsning og det har blitt gjort flere tilpasninger med kjetting og stropper for å holde motoren på plass. Vesentlige oppgraderinger må til for å kunne demonstrere høvelen for et publikum. I tillegg til å muliggjøre tradisjonell produksjon av byggematerialer som takflis, vil prosjektet også gjøre at man kan ta vare på bygninger på tradisjonelt vis ved å bruke egenprodusert flis.

http://www.gronvold.org

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss