Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3407 Stiftelsen Fremad II - Restaurering av M/K Fremad II – Delprosjekt 2 - Dekk

fikk på styremøtet 6. desember 2017 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

Stiftelsen Fremad II er eier av fiskefartøyet «Fremad II». Fartøyet har siden våren 2016 ligget på slipp ved Hardanger Fartøyvernsenter for full rehabilitering og er i ferd med å gjenoppbygges med nybygg på original kjøl. Båten skal fremstå som autentisk slik den var da den ble tatt ut av fiske i 2007, som fullutrustet fiskefartøy for fjord- og kystfiske med snurpenot. Den ble da ansett for å være Norges eldste fiskebåt i drift.
Båten ble bygd som fiskefartøy i Lowestoft, England i 1888. Den ble solgt til Norge i 1905, og båten fortsatte som seilfartøy frem til 1920-årene, da den fikk motor. Den ble brukt til kystfiske og frakt fram til krigen, og hadde hjemmehavn i Feøy på Karmøy og på Solund i Sogn. Båten kom til Shetland i 1941 og ble brukt i alliert tjeneste der. I 1959 ble Fremad II forlenget og delvis rehabilitert i Hardanger. Få år senere ble båten Ryfylkefartøy med hjemmehavn i Tysvær. I følgende år ble den brukt til omfattende kyst- og fjordfiske, og på 1970-tallet ble båten solgt til Jørpeland. Nye eiere drev kystfiske fra Lofoten til Oslofjorden, og fartøyet ble en markant kjenning langs hele kysten.

En interessegruppe overtok båten i 2007. Det ble dannet en venneforening og en stiftelse med formål å verne, restaurere og drifte fartøyet med base i Ryfylkeregionen.
Våren 2009 fikk Fremad II vernestatus av Riksantikvaren. Venneforeningen og stiftelsen, i samarbeid, har siden arbeidet for full rehabilitering av båten.
Båten har omfattende angrep av råte og midd, og gjenoppbygging var eneste mulighet om fartøyet skulle bevares.

Neste prosjekt som står for tur er å legge dekk, driving og overflatebehandling. Dette prosjektet er avgjørende for å nå milepælen «Tett, sjødyktig skrog», som igjen vil føre til sjøsetting og åpen slipp for verftet. For prosjektet innebærer dette at arbeidet med Fremad II fortsetter ved kai.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss