Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3424 Sjølingstad Uldvarefabrik - Sikring og restaurering av uthuset til Våningen

fikk på styremøtet 6. desember 2017 i Stiftelsen UNI kr. 125.000 til ovennevnte prosjekt

Sjølingstad Uldvarefabrik ble grunnlagt i 1894 og var i ordinær drift frem til 1984. Fabrikkanlegget er bevart som et teknisk-industrielt kulturminne med bygninger og produksjonsutstyr. Museet jobber med vedlikehold av kunnskap gjennom produksjon av garn, tepper og andre ullvareprodukter. Anlegget er regulert til vern, og er ett av 15 nasjonalt utvalgte anlegg på Riksantikvarens bevaringsprogram for teknisk/industrielle kulturminner. Hele fabrikk-anlegget med inventar og utstyr er et nasjonalt kulturminne med høy kulturhistorisk verdi. Anlegget er komplett, autentisk og et viktig kulturminne, også i nordeuropeisk sammenheng.

Museet forvalter og drifter rundt 100 maskiner og annet tilbehør. Fabrikken sysselsetter 11 ansatte, som blant annet jobber med å opprettholde kunnskapen om maskinparken og anleggets historie gjennom bruk. Maskinene holdes ved like og kjøres jevnlig. De har en liten museumsproduksjon av ulltepper, garn, filt og stoffer. I arkivet finnes det over 2 000 prøvebøker med mønstringer og stoffkvaliteter. Fabrikken har også egen turbin fra 1913, som generer strøm til oppvarming av fabrikken og produksjonen.

Våningen er en bygning på to etasjer + kjeller og loft. Den ble bygget som et leilighetsbygg for ansatte i 1894. Bygningen har høy antikvarisk verdi i en sosial-historisk sammenheng. Bak bygningen finnes det sammenhengende boder. Disse ble oppført samme år som hovedbygningen. Bygget er delt inn i fem seksjoner, og ble brukt av våningens beboere. Bygget er i dag i svært dårlig forfatning. På grunn av manglende drenering og press fra jordsmonnet og vegetasjon bak, har muren på baksiden nå rast ut. Dette har medført et press på takkonstruksjonen, og dermed en forskyvning av treveggen på framsiden.

http://www.vestagdermuseet.no/sjolingstad

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss